sâmbătă, 26 aprilie 2008

Peste zece ani romanii vor fi dependenti de gazele rusesti în proportie de 70%



România ar putea importa gaze naturale în proportie de 70% peste 10 ani, fata de o treime, cât importa din Rusia în acest moment, a declarat presedintele Gaz de France, Jean-François Cirelli. „Pâna în anul 2030, 80% din consumul energetic se va produce prin petrol, gaze si carbune. Europa este un continent sarac în energie, pentru ca nu detine decât 1,5% din rezerva de petrol, 1% din rezerva de gaze ale lumii si doar 4% din rezerva de carbune. Suntem într-o situatie extrem de periculoasa în privinta pretului barilului de petrol. Barilul nu reflecta echilibrul dintre oferta si cerere si trebuie sa gasim acest echilibru“, a spus Cirelli, citat de NewsIn.
El a precizat ca grupul Gaz de France, alaturi de Compania Suez, va asigura clientilor 100 de miliarde de metri cubi de gaze si are asigurata pentru clientii sai o cantitate de gaze suficienta pâna în 2014. „Producatorii de gaz lucreaza pentru 10-15 ani în avans. Piata gazului devine din ce în ce mai concurentiala în vederea identificarii resurselor de gaze naturale. Asia si America de Nord sunt conc
urentii nostri“, a mai declarat Cirelli. El a precizat ca operatorul francez vinde mai mult gaz în afara Frantei decât în Hexagon, celor 6 milioane de clienti din Germania, Belgia, Slovacia, Ungaria si România.

Niciun comentariu: