marți, 15 aprilie 2008

Armata Română, îngropată în muniţie periculoasă şi expirată



Armata Română, prea săracă pentru a cumpăra armament nou, nu are bani nici măcar pen­tru a scăpa de bombele vechi, ieşite din garanţie.
Problema muniţiilor periculoase, semnalată de specialiştii militari, este cunoscută până la nivelul preşedintelui României. Totuşi, procesul de distrugere a muniţiei vechi se derulează foarte lent, iar stocul de muniţie periculoasă creşte.
La ultimul bilanţ al Ministerului Apărării, ministrul Teodor Meleşcanu a anunţat un lucru aparent bun: în anul 2007 s-ar fi accelerat procesul de distrugere a muniţiilor expirate. Potrivit ministrului apărării, Armata Română a delaborat (distrus) anul trecut 569 de vagoane a câte zece tone de muniţii periculoase şi atipice, precum şi 22 de tone de substanţe chimice periculoase.


Riscurile, mai mari decât costurile
Stocul total de muniţii expirate al Armatei Române ar fi de circa 3500 de vagoane, iar neutralizarea lor se va încheia, potrivit planurilor Ministerului Apărării, în anul 2018. Potrivit ministrului Meleşcanu, pentru distrugerea muniţiilor este necesară suma de 28,5 milioane RON pe an.
"Am prezentat o notă la guvern, cu un plan pe următorii zece ani. Dacă o să-l putem face mai repede, va fi cu atât mai bine", a explicat ministrul Meleşcanu.
Muniţia care ar trebui distrusă este de trei categorii: atipică (pentru gurile de foc retrase deja din exploatare), excedentară (în cantitate mai mare decât ar fi necesar) şi periculoasă (ieşită din termenul de garanţie). Cea mai mare urgenţă o reprezintă distrugerea muniţiei ieşite din garanţie, din cauza factorilor de risc pe care îi implică.


Cine a minţit?
Foarte ciudat este însă faptul că problema muniţiilor expirate a fost discutată şi la bilanţul Ministerului Apărării din 2007, iar datele prezentate atunci au fost mult diferite de cele din prezent. Ministrul de atunci al Apărării , Sorin Frunzăverde, a declarat că stocurile de muniţie expirată ar fi fost de numai 1500 de vagoane (faţă de 3500 de vagoane în prezent).
Acum un an, planul întocmit de Ministerul Apărării prevedea distrugerea muniţiei până la sfârşitul anului 2012, nicidecum până în anul 2018! Pericolul stocurilor de muniţie veche a fost demonstrat de un incident produs în complexul militar de la Novaky (Slovacia), la începutul anului 2007, când un depozit de muniţie a sărit în aer.
Explozia s-a soldat cu trei morţi şi 30 de răniţi. După incidentul de la Novaky, ministrul slovac al Apărării, Frantisek Kasicky, şi-a oferit demisia, dar a fost menţinut în funcţie.

sursa Adevarul

Niciun comentariu: