miercuri, 23 aprilie 2008

Ucraina pregatita de razboi



Expertii militari de la Kiev din fostul GRU au inclus Romania, alaturi de Federatia Rusa si Polonia, printre potentialii inamici
Conform publicatiei ucrainene Segodnia, care citeaza surse militare oficiale, "ursul din nord" nu este singurul potential adversar al Kievului. Succesorii ucraineni ai serviciului de spionaj militar rusesc GRU au compus un scenariu fantasmagoric pentru a inflama expertii NATO, dupa ce invitarea Ucrainei a fost amanata la Summitul de la Bucuresti.
Potrivit Segodnia, cu toate ca in societatea ucraineana ultimele declaratii ale presedintelui Traian Basescu, privind sudul Ucrainei - Basarabia istorica, nu au avut rezonanta amenintarilor lui Putin, aceasta nu inseamna deloc absenta unui potential de conflict in relatiile cu Bucurestiul. Statul-Major al armatei ucrainene a elaborat pe vremea ministrului apararii Anatoli Gritenko un scenariu ce mentioneaza sapte posibile amenintari la adresa securitatii Ucrainei din partea altor state, dupa cum specifica Aleksandr Galaka, sef al Directiei centrale de informatii al armatei de la Kiev, mostenitoarea serviciului sovietic de spionaj militar, GRU. Cu toate ca acesta nu a dorit sa precizeze care sunt aceste pericole, ziaristii de la Segodnia au intrat in posesia unei harti cu caracter secret pe care statul roman este indicat ca potential agresor.
Conform scenariilor militarilor ucraineni, dupa Polonia, Romania reprezinta un potential pericol la adresa securitatii ucrainene, oficialii militari si ai serviciilor de informatii de la Kiev preferand sa ignore faptul ca cele doua state sunt membre ale Aliantei Nord-Atlantice, organizatie politico-militara defensiva. Dupa cum releva publicatia, care pune Romania in fruntea listei posibilelor state agresoare, "toate aceste amenintari sunt la nivel pur teoretic, intrucat partea ucraineana nu are motive sa puna la indoiala aspiratia spre bune relatii de vecinatate din partea tarilor vecine, insa cu toate acestea considera necesar sa nu-si piarda vigilenta". In lista publicata de Segodnia mai sunt considerate pericole iminente Polonia, Federatia Rusa, Turcia, conflictul transnistrean si Belarus, expertii militari citati de oficiosul de limba rusa de la Kiev indicand separatismul si terorismul.
Evocand declaratiile belicoase la adresa Kievului din partea presedintelui rus Vladimir Putin, care a pus la indoiala integritatea teritoriala a Ucrainei, ca si din partea sefului Statului-Major al armatei ruse Iuri Baluevski, care a amenintat cu "masuri, inclusiv militare, de-a lungul frontierelor Rusiei" in cazul aderarii Ucrainei la NATO, publicatia ucraineana subliniaza ca Ucraiana este pregatita de orice potential conflict.

Revansa cu scenarii
Totodata, Aleksandr Galaka a subliniat ca Ucraina nu trebuie sa ajunga niciodata la un razboi cu romanii, insa a mentionat ca armata fostei republici sovietice trebuie sa fie pregatita pentru orice fel de evolutii. Referitor la cat de realist este un asemenea scenariu, fostul sef al Directiei centrale de informatii a armatei de la Kiev a recunoscut ca atat Romania, cat si Polonia si Turcia sunt membre NATO care nu pot sa porneasca de capul lor la razboi, invocand in acelasi context si cele trei elemente ce preced actiunile militare propriu-zise: presiune politica, sanctiuni economice si masarea trupelor la granite.

sursa Ziua

Niciun comentariu: