vineri, 11 aprilie 2008

Moscova susţine că ruşii din Moldova sunt românizaţi forţat



Rusia priveşte cu neîncredere relaţiile cu Moldova, chiar şi după soluţionarea diferendului transnistrean.
În cadrul unei întrevederi cu un grup de jurnalişti moldoveni, preşedintele Comitetului pentru relaţiile cu statele CSI, din cadrul Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Alexei Ostrovskii a declarat că Moscova este îngrijorată de procesul de românizare forţată la care ar fi supuşi etnicii ruşi din Moldova.
Solicitat de corespondentul presa.md să precizeze în ce-ar consta exact procesul de românizare, Ostrovskii a specificat că acesta se produce pe toate planurile.
„Ruşii din Molodva sunt impuşi să înveţe „aşa zisă” limba română, să frecventeze şcolile româneşti şi să vorbească româneşte. În acest fel, li se încalcă dreptul de a studia în limba maternă. Iată de ce avem toate motivele să credem că această situaţie se va păstra chiar şi după o eventuală reglementare a conflictului transnistrean”, a mai susţinut Ostrovskii.

De reţinut:

În R. Moldova, limba rusă este studiată în şcolile cu predare în limba română în clasele V-IX-a, ca obiect obligatoriu şi asta în condiţiile în care, potrivit datelor recensământului din 2004, în R. Moldova locuiesc 201,2 mii etnici ruşi (circa 5,9 la suttă din populaţia totală), iar în Transnistra – 166,3 mii (doar o treime a populaţiei).
Conform datelor Biroului Relaţii Interetnice, în R. Moldova funcţionează 185 de grădiniţe de copii şi 280 de şcoli cu predare în limba rusă, 82 de şcoli ruso-moldoveneşti. În 29 de instituţii de învăţământ superior din ţară (publice şi private) sunt grupe cu instruire în limba rusă. La Universitatea Slavonă predarea se face doar în limba rusă.
Totodată, zilnic, populatia Republicii Moldova poate receptiona peste 600 de ore de emisiuni în limba rusă si doar 156 de ore în limba română. Presa de limbă rusă editată în Republica Moldova număra 38 de titluri de bază între care 20 de publicatii sunt de informare si opinie, sapte publicatii au editii zilnice, 16 publicatii au apăritii săptămânale, iar restul sunt publicatii bilunare si lunare.
sursa Presa.md

Niciun comentariu: