sâmbătă, 19 aprilie 2008

Kosovo si Ardealul



Un studiu maghiar publicat la putina vreme dupa declararea unilaterala a independentei Kosovo indica principalele linii de actiune a minoritatii maghiare din Transilvania. Autorul acestui studiu - Borbely Zsolt Attila - este profesor universitar de stiinte politice la Budapesta: iar pregatirea viitoarei clase politice maghiare conform teoriilor dezvoltate de acest profesor nu prefigureaza un viitor linistit in regiune. Borbely Zsolt Attila indeamna deschis la rebeliune fata de statul roman, constituirea de autoritatI paralele celor legitime si chiar folosirea fortei atunci cand este cazul. Modelul Kosovo de rebeliune armata i se pare profesorului Borbely cat se poate de potrivit pentru Ardeal, apreciind ca exista deja o situatie exploziva si oameni gata sa treaca la masuri extreme.
Borbely Zsolt Attila s-a facut cunoscut in Romania prin colaborarea la revista "Provincia", neferindu-se sa-si exprime admiratia fata de jurnalistul maghiar Bayer Zsolt - declarat de doua ori persona non grata in Romania, care a reusit sa starneasca un recent scandal la Budapesta fiind acuzat de antisemitism. Articolul prezentat in randurile de mai jos a fost publicat pe 11 martie pe pagina electronica www.hunsor.se sub titlul "Kosovo si Ardealul".

Modificarea granitelor
Borbely Zsolt Attila se declara in articolul citat dezamagit de faptul ca Ungaria a renuntat la inceputul anilor '90 la "principiul modificarii pasnice a granitelor". "Sa ne amintim faptul ca opozitia antinationala a creat un scandal international din faptul ca in razboiul dintre sarbi si croatI, adeptii lui Antal (intr-un mod corect, stand de partea celor atacati si corespunzator principiului autodeterminarii nationale) au vandut arme croatilor.
MSZP si Kovacs Laszlo au cerut, deja in anul 1993, in perioada formularii doctrinei militare a Ungariei, ca Antal Jozsef si guvernul sau sa se delimiteze de ideea modificarii granitelor pe cale pasnica. Din pacate, Antal s-a retras din fata focului liberalilor de stanga si nu s-a folosit nici macar de acele posibilitatI oferite pe tava. (Antal Jozsef a avut o incercare timida atunci cand a atras atentia asupra faptului ca Voevodina nu a fost alipita Serbiei ci Iugoslaviei, insa nu a fost in stare sa duca pana la capat aceasta gandire in privinta Slovaciei, desi Ungaria, aflata intr-o pozitie serioasa de negociator, ar fi putut conditiona recunoasterea Slovaciei si totodata ar fi atras atentia lumii asupra problemei maghiare. In 1995/1996, in perioada incheierii acordului de baza slovaco-maghiar, respectiv romano-maghiar, liberalii de stanga au sustinut inca o data renuntarea Ungariei la dreptul sau de modificare pasnica a granitelor".

Folosirea fortei
Borbely Zsolt Attila se dovedeste in articolul sau a fi un adept al folosirii fortei pentru obtinerea unei modificari a granitelor si regreta profund faptul ca perioada tulbure de la inceputul anilor '90 nu a fost exploatata in aceasta directie: "Ce putem face? In orice caz, trebuie sa renuntam la iluzii, la faptul ca fara forta vom putea obliga politicienii romani sa ia in serios problemele noastre. Cum poate maghiarimea din Ardeal sa intervina prin forta? Se poate autoorganiza, poate crea un stat in stat. Pe de alta parte poate exercita presiuni pe planul politicii externe, asupra elitei politice romane. Toate fortele posibile trebuiau concentrate asupra acestor doua scopuri. Perioada critica a fost cea a primei jumatatI a anilor '90, cand puterea romana se afla sub constrangerea afirmarii, cand situatia era fluida din punct de vedere istoric".

Modelul terorist
Aplicarea fortei pentru obtinerea separarii administrative sau modificarea granitelor este apreciata de Borbely Zsolt Attila ca fiind un model mai bun decat cel al respectarii legitimitatii. Modelul kosovar sau basc - ETA ramanand in continuare o organizatie terorista pentru autoritatile spanilor - este conform analistului citat cat se poate de aplicabil in Ardeal. "Trebuia incercata atingerea, pe cale pasnica, a pragului de excitabilitate al puterilor occidentale, cu incapatanare, angajament, in mod unitar, daca este nevoie cu mijloacele nesupunerii civice, cu greva parlamentara sau chiar cu greva foamei la Strasbourg si la Bruxelles.
Conform experientelor internationale, calea fortei este mai eficienta, cel mai proaspat exemplu in afara celui al scotienilor, bascilor, tirolezilor de sud, este cel al albanezilor din Kosovo care arata ca, cu fermitate si arme, chiar si un popor mic poate sa obtina, prin lupta, independenta" - se mai arata in articolul citat.

Inflamarea populatiei
Studiul amintit sustine ca in randurile maghiarilor din Romania ar exista un curent favorabil declansarii unor actiuni de genul celor puse in practica de organizatii cum ar fi UCK, ETA sau IRA. "Adeptii spiritului partii drepte a maghiarimii din Romania privesc, din cand in cand, in sus, spre UCK, ETA sau IRA si dupa una sau doua pahare de bere sau palinca intervine principiul <>. Adica daca in problema minoritatii pragul de excitabilitate al opiniei publice internationale poate fi atins doar cu forta, atunci trebuie asumat si acest fapt - spun unii, doar pe soptite, pentru a nu fi auzitI de nimeni.
Bineinteles ca nu putem trage concluzii, pe termen lung, in urma unor informatii venite din astfel de medii, insa acestea semnaleaza variatiile starii generale intr-o comunitate cu o anumita orientare politica data. Iar starea generala nu exprima faptul ca daca pretul autodeterminarii inseamna o confruntare amara si sangeroasa atunci mai bine sa nu fie autodeterminare. Si nici nu se spune ca daca trebuie ales, atunci pacea este cea mai importanta valoare si interes, respectiv ca este totul, trecand si peste libertate si independenta", mai afirma Borbely Zsolt Attila.

"Megalomania romana"
"In Ardeal este o problema serioasa si comunicarea orientata spre partea romana. Constiinta generatiilor romanesti aflate in crestere nu percepe adancimea problemei Ardealului, iar cei care au trait atunci cand Ardealul a fost furat se afla deja in morminte. De asemenea, promisiunile de la Alba Iulia sunt cunoscute, de cei care traiesc astazi, doar din cartile de istorie. Megalomania romana a ajuns pana la a astepta, de la maghiarii care traiesc in asuprire de 90 de ani, loialitate si atasament, fiind in stare sa se revolte pentru ca majoritatea maghiarilor fac galerie sportivilor unguri si nu celor romani sau ca la 1 decembrie esste zi de doliu pentru noi, iar Trianonul reprezinta o nedreptate istorica", mai arata Borbely Zsolt Attila.
Finalul studiului sau constituie un indemn - preluat de Tokes Laszlo - de folosire a Summit-ului NATO de la Bucuresti drept vehicul al cererilor de autonomie: "Acum situatia din Kosovo este o buna ocazie sa vorbim despre problemele noastre comune. In sfarsit ar trebui sa semnalam ca autonomia reprezinta un compromis si ca ar trebui sa onoram faptul ca maghiarimea din Ardeal se straduieste sa obtina pe cale pasnica, dezideratelee revendicative. Intalnirea NATO de la Bucuresti din perioada 02-04 aprilie este o ocazie foarte buna pentru o ofensiva comunicativa in acest sens".

sursa Ziua

Niciun comentariu: