miercuri, 30 aprilie 2008

CNCD, chemat sa hotarasca daca medicii trebuie sa stie maghiara



Potrivit unui material publicat in cotidianul regional de limba maghiara Kronika si postat si pe site-ul EMI, adresa Asociatiei Tineretului Maghiar din Ardeal din data de 4 martie 2008, trimisa ministrului sanatatii publice, ministrului invatamântului si unor secretari de stat, a ajuns la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Prin petitia respectiva, vicepresedintele EMI, Bagoly Zsolt, reclama faptul ca bolnavii de etnie maghiara sunt nevoiti sa utilizeze limba româna in institutiile sanitare si cerea remedierea acestei probleme. Adresa EMI a fost transferata la CNCD de catre Ministerul Sanatatii Publice, iar agentia a citat partile pentru audieri pe data de 13 mai.
Din articolul aparut in Kronika reiese si faptul ca adresa mentionata a atras atentia cotidianului de limba suedeza „Vasabladet”, din Finlanda. In paginile acestui ziar ar fi fost publicat un material, cu titlul „Strigat dupa ajutor din Est”, semnat de jurnalistul Kenneth Myntti, si in care autorul atragea atentia despre calvarul minoritarilor maghiari (vezi Doamne), care sunt obligati sa-si explice in limba româna problemele legate de sanatatea medicilor din Transilvania.
EMI, prin vicepresedintele Bagoly Zsolt, s-a adresat, in data de 4 martie, ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, si ministrului educatiei, Cristian Adomnitei, precum si secretarilor de stat Székely Ervin-Zoltán si Pásztor Gabriella, reclamând faptul ca bolnavii de etnie maghiara sunt nevoiti sa utilizeze limba româna in institutiile sanitare deoarece numarul medicilor de etnie maghiara sau al medicilor de etnie româna cunoscatori ai limbii maghiare a scazut in mod drastic. Prin aceasta adresa, Bagoly propunea introducerea invatamântului obligatoriu in limba maghiara in cadrul Universitatii de Medicina si de Farmacie din Târgu-Mures, introducerea obligativitatii invatarii limbii maghiare in scolile postliceale sanitare din Ardeal, obligarea spitalelor din Ardeal sa asigure posibilitatea utilizarii limbii maghiare in localitatile cu populatie preponderent maghiara. De asemenea, cerea sa se organizeze cursuri de limba maghiara pentru medicii si asistentii medicali de etnie româna, organizarea in cadrul institutiilor medicale din marile orase din Ardeal de sectii maghiare de ingrijire a bolnavilor, precum si obligarea producatorilor de medicamente sa inscriptioneze prescriptia medicala si in limba maghiara, precum si publicarea, in toate cazurile, a brosurilor si instiintarilor medicale si in limba maghiara.

«Grave inconveniente»
Potrivit vicepresedintelui Bagoly, „in zonele geografice din Ardeal de dinafara Secuimii bolnavii de etnie maghiara sunt nevoiti sa utilizeze limba româna in institutiile sanitare. Acest lucru comporta nu numai grave inconveniente, dar si pericol datorita faptului ca, asa cum numeroase cercetari stiintifice au dovedit deja, impiedicarea utilizarii limbii materne in spitale ar putea atrage consecinte medicale grave si iremediabile”. Bagoly Zsolt subliniaza ca este foarte important ca pacientul sa poata descrie medicului in mod detaliat, corect si concret simptomele bolii, asa cum este important si faptul ca pacientul sa inteleaga in mod corect si concret prescriptiile medicale. „Siguranta pe care o confera utilizarea limbii materne in dialogul cu medicul nu poate fi suplinita de nimic si de nimeni”. In opinia lui Bagoly, impiedicarea utilizarii limbii maghiare in institutiile sanitare incalca obligatiile asumate de catre România prin semnarea conventiilor internationale, de exemplu Conventia-cadru pentru Protectia Minoritatilor Nationale, Charta Europeana pentru Limbile Regionale sau Minoritare, respectiv Directiva 2000/43/CE a Consiliului, care are ca scop stabilirea unui cadru pentru combaterea discriminarii pe baza rasei sau originii etnice, in vederea punerii in aplicare in statele membre a principiului egalitatii de tratament. Pe site-ul EMI se arata ca in timp ce Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului din România nu le-a acordat raspuns, Ministerul Sanatatii Publice a transferat adresa EMI la CNCD, care a si facut primii pasi in cercetarea cazului, citând partile pentru audieri. De altfel, presedintele CNCD, Asztalos Csaba Ferencz a declarat pentru Gardianul ca „s-a primit din partea Ministerului Sanatatii o sesizare, privind o adresa venita de la Asociatia Tineretului Maghiar din Ardeal, termenul pentru audieri fiind pe 13 mai, atunci când colegiul director al CNCD se va intruni si va da o solutie in acest caz.”

Maghiarii s-au plâns si suedezilor ca sunt discriminati
Bagoly sustine ca adresa respectiva a atras si atentia unui cotidian suedez din Finlanda. Vicepresedintele EMI precizeaza ca „Vasabladet” a publicat un material despre discriminarea maghiarilor din România. Potrivit jurnalistului Kenneth Myntti, chiar si daca cei 24 de mii de abonati ai cotidianului nu ii pot ajuta pe maghiarii din Transilvania, este important ca un popor democratic sa-si tintuiasca atentia la problemele cu care se confrunta minoritatea maghiara din România. Desigur, poate inainte de a face tot felul de „excursii” si de a se tângui, mai peste tot, de discriminarea la care sunt supusi maghiarii in România, Bagoly & company ar trebui sa spuna faptul ca asa cum sunt tratate minoritatile in România, in special cea maghiara, nu prea se-ntâmpla in lume. Si nu ar fi rau daca minoritatea maghiara ar sti atât de bine româneste incât sa poata explica medicilor problemele cu care se confrunta...

sursa Gardianul

Niciun comentariu: