sâmbătă, 12 aprilie 2008

Marko: Trebuie să cerem autonomia Ţinutului Secuiesc



Preşedintele UDMR Marko Bela a declarat, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, că maghiarii din România trebuie să ceară autonomia Ţinutului Secuiesc, iar felul în care se va rezolva problema Kosovo va constitui un precedent nu doar pentru maghiarii din Transilvania, ci pentru toate minorităţile.

"Teritoriul locuit de maghiarii din România se află în centrul ţării şi trebuie să cerem autonomia acestuia, nici nu se pune problema sciziunii. Kosovo va crea un precedent şi pentru Ţinutul Secuiesc, dar şi pentru celelalte minorităţi din Europa. În campania electorală trebuie să spunem răspicat ce vrem în următorii patru ani, ce ne asumăm pentru viitor: descentralizarea în administraţia publică locală, reprezentare la guvernare şi autonomie locală şi teritorială", a spus Marko Bela.

Potrivit acestuia, pentru realizarea acestor deziderate este nevoie de un patrotism local puternic pentru a face cât mai multe pentru secuime.

"Dacă nu vom da dovadă de patriotism, vom ajunge să luptăm unii împotriva celorlalţi consumând gratuit energie. Trebuie să acţionăm împreună pentru o secuime puternică" a adăugat preşedintele UDMR.

Preşedintele UDMR a mai afirmat, în acest sens, că este nemulţumit de lipsa de colaborare dintre judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, dar mai ales de scindările din cadrul comunităţii maghiare, care au culminat cu apariţia Partidului Civic Maghiar (PCM) ca o alternativă la reprezentativitatea comunităţii maghiare.

"Sunt pentru evidenţierea specificului fiecărei zone istorice din secuime, pentru competiţia dintre ele, dar până la limita în care competiţia intră în contradicţie cu interesele comune ale Ţinutului Secuiesc. PCM vorbeşte despre libertatea alegerilor, dar ce fel de libertate electorală este aceea când acest partid vine cu liste pe care figurează foşti membri ai UDMR, racolaţi dintre cei care nu au intrat pe listele noastre, pentru că nu au oameni noi, nu au un program, iar listele sunt făcute de pixul unei singure persoane", a precizat Marko.

Afirmaţiile preşedintelui UDMR au fost întărite şi de şeful organizaţiei teritoriale Ciuc a Uniunii, Borboly Csaba, candidatul desemnat pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Harghita.

"În peste o mie de ani de istorie, secuimea a fost aliata perdanţilor, a fost dusă în bătălii sortite eşecului, ni s-au dat drepturi care, ulterior, ni s-au luat. În secuime avem nevoie de politicieni puternici şi UDMR este cel care poate oferi cadrul necesar reabilitării noastre. PCM are în program să pună sub semnul întrebării tot ce a clădit UDMR până acum. Nu avem nevoie de o astfel de defăimare. Oamenii aşteaptă de la noi mai multă exigenţă şi reînnoire, de o practică comună, pentru că doar aşa vom putea forma o secuime sortită succesului", a declarat Borboly.

Marko Bela a fost prezent, sâmbătă, la consfătuirea regională a primarilor din Ţinutul Secuiesc de la Miercurea Ciuc la care au participat peste o sută de primari din judeţele Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş.

sursa Mediafax

Niciun comentariu: