marți, 22 aprilie 2008

O noua "iesire" a liderului maghiar Marko Bela



Miza alegerilor locale este deosebit de importantă, UDMR trebuie să ducă o campanie eficientă pentru ca maghiarimea să se prezinte la urne în număr cât mai mare la 1 iunie, a subliniat preşedintele UDMR, Béla Markó, în cadrul întâlnirii de la Bucureşti cu membrii Cercului Juratus din Cluj.
Preşedintele UDMR a menţionat că obiectivul Uniunii este de a păstra rezultatele alegerilor locale din 2004, când s-au obţinut peste 2.000 de posturi de consilieri, respectiv 190 de funcţii de primar, dar trebuie câştigat şi în oraşele în care până acum funcţia de primar nu a fost deţinută de reprezentanţi ai Uniunii.În perioada următoare administraţiile judeţene şi locale vor avea o importanţă mai mare, ele vor dispune de bugete mult mai mari, iar dacă prezintă proiecte viabile, pot accesa însemnate surse financiare din fondurile UE. În anumite cazuri adjudecarea unui post de primar de oraş poate fi mai importantă decât un post de ministru, a opinat Béla Markó.
Un grup de 30 de membri ai Cercului Juratus din Cluj a făcut o vizită de două zile în Capitală, prilej cu care studenţii maghiari în drept s-au întâlnit cu demnitari ai UDMR şi au vizitat Parlamentul.
Preşedintele UDMR, Béla Markó, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu revigorarea naţionalismului, fapt atestat de trecerea prin Camera Deputaţilor a unei iniţiative legislative a Partidului Conservator, conform căreia învăţământul preşcolar ar urma să se desfăşoare în limba română.
Dezbaterea în Senat a acestei iniţiative abia urmează, dar oricum ne dă de gândit că astfel de iniţiative sunt sprijinite de politicienii români, a arătat Béla Markó.
Tot pentru revigorarea naţionalismului stă mărturie faptul că în ziua de 15 martie la Cluj a fost maltratat un tânăr maghiar, şi s-a consumat şi un alt caz de agresiune, asemănător, tot la Cluj.
Béla Markó a atras atenţia tinerilor jurişti şi asupra pericolului populismului, şi a menţionat că în unele judeţe, ca Satu Mare şi Mureş, PSD împreună cu PDL se aliază cu PRM împotriva candidaţilor UDMR.
Studenţii clujeni şi-au exprimat, la rândul lor, îngrijorarea faţă de manifestările antimaghiare tot mai intense, precum şi faţă de iniţiativele ce urmăresc dezbinarea unităţii comunităţii maghiare din România.
La întâlnire din partea UDMR au participat consilierul de stat, Attila Szász, secretarul de cabinet, Veronka Tudor, şi consilierul de presă Erika Lengyel.

sursa AmosNews

Niciun comentariu: