sâmbătă, 19 aprilie 2008

Statul Kosovo s-a nascut mort


La doua luni de la declararea unilaterala a independentei, teritoriul rupt din Serbia ramane o "gaura neagra" pe harta Europei
Comentatorii sunt sceptici in ceea ce priveste statutul economic al Kosovo, reamintind ca provincia este o adevarata "gaura neagra", un paradis al traficului de droguri, de arme si al retelelor de prostitutie. Conform mai multor rapoarte internationale oficiale, banii obtinuti din traficul de heroina si chiar si de organe umane au fost utilizati pentru finantarea directa a celor mai importante partide, conduse de fosti lideri ai UCK.
Opozitia multora dintre state fata de independenta Kosovo face mai mult decat imposibila aderarea fostei provincii sarbe la ONU, la OSCE sau la Consiliul Europei. Pana in acest moment, doar 36 de state din 192 inscrise la ONU au recunoscut independenta fostei provincii sarbe. Dintre cele care au dorit sa faca acest lucru doar Statele Unite, Albania, Germania, Marea Britanie, Elvetia, Turcia si Slovenia si-au deschis ambasade pe teritoriul noului stat.
In interiorul UE exista inca state care nu au de gand sa recunoasca independenta unilaterala - Romania, Slovacia, Cipru, Grecia si Spania ramanand ferme pe pozitii privind caracterul ilegal al unui Kosovo separatist. La doua luni de la anuntul privind decretarea independentei, Kosovo foloseste ca moneda euro, autoritatile kosovare sunt controlate de misiunile internationale, iar securitatea fostei provincii sarbe se afla in mainile fortelor NATO si mai nou, ale UE.

Spania contra EULEX

Calificata de Federatia Rusa drept "o greseala a UE", Misiunea UE in Kosovo (EULEX) pare sa se confrunte cu o problema de statut, ce tine de rezolutia ONU 1244. Oficialii de la Madrid au anuntat ca nu vor participa cu efective proprii la misiunea europeana in Kosovo pana la elucidarea aspectelor de ordin legal.
In conditiile in care presa europeana afirma ca exemplul spaniol ar putea fi urmat si de alte state din spatiul comunitar, misiunea EULEX, prevazuta sa numere peste 2000 de membri, coordonati de generalul francez Yves de Kermabon, sub supervizarea Reprezentantului Special al UE in Kosovo, Pieter Feith, va reuni politisti, procurori si judecatori din Croatia, Elvetia, Norvegia, Turcia si SUA, costurile acesteia urmand sa se ridice la 165 de milioane de euro numai in primul an. Desi s-a situat pe aceleasi coordonate cu Ciprul, Grecia, Slovacia si Spania, nerecunoscand independenta Kosovo, tara noastra si-a anuntat participarea la misiunea UE in regiune cu 60 de politisti si 115 jandarmi.

sursa Ziua

Niciun comentariu: