joi, 10 aprilie 2008

Ucraina stat care nu exista


Ucraina actuala


Ucraina in perioada interbelica

Intre Kiev si Moscova este pe cale sa izbucneasca un nou scandal, dupa recentele declaratii facute de presedintele Putin la Consiliul Rusia-NATO de la Bucuresti, mediatizate intens de presa rusa, in baza unor informatii pe surse. Seful diplomatiei de la Moscova, Serghei Lavrov, a confirmat intr-o interventie marti seara la postul de radio Eho Moskvi faptul ca, la recentul Consiliu Rusia-NATO, presedintele rus Vladimir Putin i-a explicat omologului sau american modul in care s-a format statul Ucraina in granitele ei actuale. Acest lucru a determinat autoritatile de la Kiev sa ceara explicatii Kremlinului. Mai mult chiar, exista voci in Ucraina care cer declararea lui Vladimir Putin persona non-grata. De asemenea, deputatii blocului proprezidential "Ucraina Noastra-Autoapararea Nationala" au cerut o ancheta pentru a verifica daca afirmatiile atribuite de presa rusa presedintelui Putin corespund realitatii.

Ancheta parlamentara in Ucraina
Factiunea blocului proprezidential "Ucraina Noastra-Autoapararea Populara" a solicitat marti declansarea unei anchete pentru a verifica daca declaratiile atribuite de presa rusa presedintelui Vladimir Putin, care ar fi pus la indoiala integritatea teritoriala a Ucrainei, corespund realitatii, relateaza marti publicatia online Ukrainskaia Pravda, citata de Rompres.
Initiativa a fost inaintata in sedinta din 8 aprilie a Radei Supreme (parlamentul unicameral de la Kiev) de liderul factiunii partidului prezidential, Viaceslav Kirilenko.
"Nu credem deocamdata acestor informatii, nefiind verificate, insa le vom cerceta", a spus el. Factiunea blocului proprezidential "Ucraina Noastra-Autoapararea Populara" i-a cerut, de altfel, presedintelui Radei, Arseni Iateniuk, sa se adreseze pe cale oficiala Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe pentru a solicita Federatiei Ruse sa raspunda clar daca Putin a pus la indoiala integritatea teritoriala a Ucrainei sau nu.
Kirilenko considera ca in cazul in care liderul de la Kremlin si-a permis intr-adevar un asemenea afront, numarul sustinatorilor aderarii Ucrainei la NATO va creste substantial.
La 15 aprilie, ministrul ucrainean Vladimir Ograzko va efectua o vizita la Moscova, prilej cu care va cere explicatii Kremlinului.
Congresul nationalistilor ucraineni a cerut marti Rusiei retrocedarea teritoriilor etnice ucrainene, iar Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) sa-l declare pe presedintele rus Vladimir Putin persona non-grata in Ucraina.


Lavrov confirma afirmatiile lui Putin
"Si la intalnirea de la Bucuresti, si la cea de la Soci, presedintele Putin i-a amintit lui Bush felul in care a aparut Ucraina in granitele ei actuale", a reiterat Lavrov, intrebat daca, intr-adevar, presedintele rus a spus ca "Ucraina nu este un stat"
"Putin a evocat sentimentele contradictorii din societatea ucraineana referitor la NATO, precum si procesele dificile de democratizare a Ucrainei (...), precum si diferentele mari dintre vestul, estul si sudul Ucrainei", a explicat ministrul rus de externe, adaugand ca "se incearca includerea fortata, artificiala a Ucrainei la NATO, ceea ce nu este de natura sa contribuie la obiectivul major" in cazul Ucrainei.
"Acest obiectiv major vizeaza efortul ca Ucraina sa-si pastreze unitatea, pentru a deveni un stat puternic, care sa traiasca in pace cu toti vecinii, care coopereaza cu NATO si cu oricine, fara insa a genera riscuri si pericole pentru unii dintre vecinii sai", a subliniat seful diplomatiei ruse.
In editia de luni, 7 aprilie, cotidianul rus de afaceri Kommersant a dezvaluit ca in cadrul Consiliului Rusia-NATO desfasurat vinerea trecuta, in ultima zi a summitului Aliantei de la Bucuresti, presedintele Putin ar fi amenintat, fara menajamente, ca, in cazul in care Ucraina va fi inclusa in Planul de actiune pentru aderare (MAP), Moscova va cere oficial Kievului sa-i restituie Peninsula Crimeea si regiunile din estul Ucrainei.
Potrivit publicatiei citate, in timpul reuniunii la varf a Consiliului Rusia-NATO, desfasurata cu usile inchise, Putin le-a spus liderilor tarilor NATO ca "Ucraina are toate sansele sa nu mai existe ca stat in granitele actuale".
"Atunci cand a venit vorba de Ucraina, Putin parca a luat foc. Adresandu-se direct lui Bush, el a spus: "George, tu chiar nu intelegi ca Ucraina nu este un stat? Ce reprezinta Ucraina? O parte a teritoriilor ei sunt ale Europei de Est, iar cealalta parte, cea mai mare, reprezinta donatia noastra catre Kiev!", relata Kommersant, citand o sursa din delegatia unei tari NATO care a participat la intalnirea cu Putin de la Bucuresti.

"Rusia a amenintat clar ca daca Ucraina va fi invitata in MAP, atunci ea va incepe demersurile oficiale vindicative cu privire la Crimeea si la regiunile din estul Ucrainei", reda Kommersant cele afirmate de sursa citata, sub protectia anonimatului.

In Europa de Est, Ucraina detine teritorii ale Romaniei, Poloniei si Slovaciei
Declaratia presedintelui Putin a deranjat Kievul, pentru ca autoritatile ucrainene sunt perfect constiente de modul in care au fost trasate granitele statului actual. Tot ceea ce inseamna, in prezent, estul pro-occidental al Ucrainei, reprezinta teritorii rupte de URSS din Romania, Polonia si Slovacia si "daruite" RSS Ucraineana. De asemenea, Ucraina, ca stat independent, a aparut de abia dupa destramarea Uniunii Sovietice.

Tentative au mai existat si in perioada tulbure, de dupa incheierea primului razboi mondial, dar s-au dovedit un fiasco. Mai mult decat atat, exista dovezi ca, intre 1918 si 1920, Polonia a cerut Romaniei ajutorul pentru ocuparea si impartirea teritoriilor locuite de ucraineni.
Astfel, potrivit istoricului Florin Anghel, "guvernul polon a stabilit de la bun inceput anexarea Galitiei (cu orasul Lvov) si a zonelor de pe malul Niprului. Cum, pentru 1919 cel putin, nimeni nu parea a detine initiativa actiunilor politice si militare in spatiul ucrainean, Polonia a cautat sa convinga guvernul roman sa accepte o actiune militara comuna in Ucraina, pentru a imparti si administra un teritoriu cat mai intins".
"Dupa abdicarea tarului Nicolae II, in martie 1917, la Kiev s-a constituit Rada Centrala (autonoma) a Ucrainei, sub conducerea nationalistului Mihailo Hrusevski. In iulie 1917, Rada Centrala i-a incredintat lui Vladimir Vinnicenko sarcina de a forma un guvern national, cu Semion Petliura ca ministru pentru probleme militare. Cucerirea puterii de catre bolsevici, la 25 octombrie/7 noiembrie 1917, si presiunile germane asupra factorilor politici de la Kiev de a se desprinde de Rusia au determinat Rada Centrala sa proclame, la 25 decembrie 1917, independenta Republicii Populare Ucrainene.
Inca la sfarsitul anului 1917, in cadrul conducerii Republicii Populare Ucrainene s-au accentuat disputele dintre liderii traditionalisti ai Radei Centrale, inclinati mai mult spre o autonomie, si cei din jurul hatmanului Pavel Skoropadski, sprijinit direct de germani. Hatmanul, devenit lider al Ucrainei in perioada martie-noiembrie 1918, urmarea sa asigure independenta deplina fata de Rusia si sa reconstituie 'patrimoniul teritorial istoric' al Kievului. In paralel, cu putin timp inainte de semnarea pacii separate de la Brest-Litovsk intre Rusia Sovietica si Puterile Centrale (3 martie 1918), armata rosie a impus la Harkov un "guvern sovietic ucrainean" si a proclamat Republica Sovietica Socialista Ucraineana, iar trupele acesteia au trecut la ofensiva, la sfarsitul lunii februarie 1918 reusind sa ocupe Kievul. "(Romania refuza sa ocupe Ucraina - Florin Anghel, Magazin Istoric, noiembrie 2001 --
http://www.itcnet.ro/history/archive/mi2001/current11/mi5.htm)

sursa Ziua

Niciun comentariu: