sâmbătă, 12 aprilie 2008

Voronin si Smirnov isi dau mina peste Nistru



In urma intilnirii celor doi lideri, prima dupa sapte ani, Chisinaul a promis ca va cere UE si SUA sa ridice restrictiile de circulatie impuse unor oficiali transnistreni.

Presedintele moldovean Vladimir Voronin s-a intilnit, pentru prima oara dupa sapte ani, cu liderul separatist Igor Smirnov, in sectorul transnistrean al orasului Tighina. Intilnirea a durat circa o ora si s-a axat pe aplicarea unor masuri de incredere reciproca, relateaza NewsIn.
"Vladimir Voronin si Igor Smirnov au convenit sa fie convocate de urgenta grupurile comune de lucru pentru realizarea masurilor de incredere dintre Chisinau si Tiraspol. Aceste grupuri de lucru ar urma sa propuna un sir de proiecte concrete in domeniul devoltarii infrastructurii, constructiei de drumuri, in domeniul securitatii si dezarmarii, precum si in domeniile social, cultural si umanitar", se arata intr-un comunicat al presedintiei moldovene, citat de NewsIn.
Conducerea transnistreana a anuntat, dupa incheierea intilnirii, ca va anula toate restrictiile de circulatie impuse membrilor guvernului de la Chisinau.
La rindul sau, Vladimir Voronin i-a promis liderului transnistrean ca va cere UE si SUA sa anuleze restrictiile de circulatie care ii vizeaza pe unii lideri de la Tiraspol.
UE si SUA au introdus in 2003 restrictiile pentru toti liderii regiunii transnistrene, motivatia oficiala fiind atitudinea inflexibila la negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean. Anul acesta UE a ridicat restrictia impusa presedintelui parlamentului transnistrean, Evgheni Sevciuk, considerat de presa rusa drept inlocuitorul pregatit de Moscova pentru Igor Smirnov.
Intrevederea celor doi lideri a fost stabilita luni, in timpul unei convorbiri telefonice intermediate de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Cei doi lideri au exprimat pozitii diferite inainte de intrevedere.
Igor Smirnov dorea obtinerea unui statut egal cu al Moldovei in cadrul negocierilor de reglementare a conflictului inghetat de pe Nistru, in timp ce Voronin vorbea despre reintegrarea Transnistriei ca provincie autonoma in cadrul Republicii Moldova si reluarea negocierilor in formatul “5+2” (Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, UE, SUA).
Intilnirea a avut loc in sectorul transnistrean al Tighinei, deoarece Igor Smirnov a refuzat sa intre pe teritoriul moldovean de teama sa nu fie arestat, dupa cum a precizat intr-un interviu pentru “Nezavisimaia Gazeta”.
Consilierul prezidential Marc Tcaciuc a precizat ca presedintele Voronin nu a intimpinat neplaceri la trecerea frontierei transnistrene, amintind ca in trecut acesta nu a fost lasat sa participe la inmormintarea mamei sale, intr-un sat aflat in sectorul transnistrean.
“In prezent exista o vointa politica imensa ca tara sa se reunifice si sa putem merge impreuna cu cetatenii care locuiesc in partea transnistreana pe calea integrarii europene. In prezent toate circumstantele politice sint in favoarea Republicii Moldova si trebuie sa folosim aceasta posibilitate”, a declarat ministrul de Externe, Andrei Stratan, cu o zi inaintea intilnirii Voronin-Smirnov.
Intilnirea celor doi lideri s-a produs dupa un maraton diplomatic al presedintelui Voronin, care in ultimele zece zile s-a intilnit cu ambasadorii Rusiei si SUA la Chisinau si a participat la Summitul NATO de la Bucuresti. Totodata, Igor Smirnov a avut o intilnire cu ministrul rus de Externe la Moscova. “Noi consideram ca partile trebuie sa restabileasca increderea una in alta si sa coopereze pe principiul egalitatii. Rusia este dispusa sa acorde ajutor la reluarea dialogului", a declarat atunci Lavrov.
Potrivit ultimelor sale declaratii, Igor Smirnov a acceptat reluarea dialogului cu Republica Moldova cu conditia ca Transnistria sa fie tratata pe picior de egalitate cu Chisinaul.
Intr-un interviu acordat presei ruse, Smirnov a lasat sa se inteleaga ca la baza discutiilor de vineri ar trebui sa se afle un protocol moldo-transnistrean din 2001, care prevedea ca apropierea Transnistriei de Republica Moldova este conditionata de adoptarea limbii ruse ca a doua limba oficiala si aderarea Moldovei la Uniunea Rusia-Belarus.
Chisinaul a respins insa constant ideea ca Transnistria sa fie tratata ca subiect independent in cadrul negocierilor pentru reglementarea conflictului. Presedintele Voronin a anuntat insa, in repetate rinduri, ca Moldova si Rusia au ajuns la un acord privind reintegrarea Transnistriei pe baza unei largi autonomii si a garantarii de catre marile puteri a neutralitatii Republicii Moldova.
Voronin a cerut garantarea neutralitatii in discursul pe care l-a tinut la Summitul NATO de la Bucuresti, insa seful diplomatiei moldovene a precizat, vineri, ca Moldova nu a primit inca un raspuns in acest sens. Planul ruso-moldovean presupune suprareprezentarea Transnistriei in parlamentul de la Chisinau, unificarea armatelor moldoveana si transnistreana, infiintarea unui post comun de televiziune si eliminarea punctelor vamale.
Nu mai putin, presa de la Chisinau sustine ca Voronin este dispus sa renunte si la stema si la drapelul actual al tarii, care amintesc de simbolurile romanesti.


sursa Cotidanul

Niciun comentariu: