luni, 14 aprilie 2008

Presa de la Moscova jubilează: Rusia, principalul beneficiar de pe urma sabatului Voronin-Smirnov


Presa de la Moscova califică întrevederea liderului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov cu preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, drept o victorie a Moscovei, precizând că Rusia va avea numai de câştigat de pe urma reglementării conflictului transnistrean.

Astfel, potrivit publicaţiei „Vzglead”, reunificarea teritorială a R. Moldova convine, în primul rând, Moscovei. Şi asta pentru că, de dragul păstrării integrităţii sale teritoriale, Chişinăul este dispus să cedeze la foarte multe capitole, dar, cel mai important, aceasta promite Rusiei să nu adere niciodată la Alianţa Nord – Atlantică.
„Locul întrevederii a fost stabilit de Igor Smirnov, care a refuzat categoric să se deplaseze în Moldova. Voronin s-a gândit mult, dar a acceptat în final să meargă la Tighina. Deşi s-au înţeles asupra creării unor grupuri de lucru care urmează să activeze în vederea restabilirii încrederii dintre părţi, cei doi nu s-au referit la cel mai important aspect al problemei – statutul Transnistriei”, notează sursa citată.
Şi publicaţia on-line „Gazeta.ru” menţionează că prima întrevedere a celor doi lideri moldoveni, după o pauză de şapte ani, se datorează, în exclusivitate, Kremlinului, care a negociat separat cu ambele părţi implicate în conflict.
Potrivit experţilor ruşi, în cazul în care se va reuşi reglementarea conflictului transnistrean, de acest fapt va beneficia, în primul rând, Rusia. În context, expertul în conflicte îngheţate, politologul Serghei Markedonov, a afirmat că Rusiei îi convine să aibă sub coasta Ucrainei, care doreşte cu tot dinadinsul, să adere la NATO, un partener sigur şi neutru, care a reuşit să-şi reîntregească teritoriul numai datorită Moscovei.
„Acum Rusia va avea şansa să prezinte reglementarea transnistreană drept o alternativă pozitivă în cazul soluţionării unor conflicte similare, iar R. Moldova va rămâne un stat integru, dar neutru. Pe de o parte, în Transnistria, Rusia are mai puţine interese decât în Osetia de Sud sau Abhazia. Pe de altă parte, Rusiei îi convine să aibă sub coasta Ucrainei, care doreşte să adere la NATO, un stat prieten sigur, care nu vrea în NATO şi care a reuşit să-şi reîntregească teritoriul datorită ajutorului Moscovei. Mai mult, în 2009, în Moldova vor avea loc alegeri parlamentare. În acest sens, Voronin are nevoie de un atu puternic pentru a putea impune un succesor şi a ajunge, de exemplu, preşedinte al Parlamentului”, susţine politologul rus.

Niciun comentariu: