joi, 17 aprilie 2008

Basescu: E dificil sa denunti Tratatul cu Ucraina



Romania incearca sa corecteze Tratatul cu Ucraina prin mecanisme bilaterale, pentru ca o renegociere a documentului ar presupune denuntarea in prealabil a acestuia, a afirmat ieri presedintele Basescu.
"E dificil sa denunti un tratat pentru ca nu se stie cat dureaza renegocierea. Am un dialog intens cu presedintele Iuscenko si in baza relatiilor bilaterale incercam sa corectam lucrurile care au fost negociate superficial sau pentru care nu a existat capacitatea de a fi incluse in tratat", a spus presedintele Basescu in cadrul conferintei organizate de Fundatia Konrad Adenauer privind securitatea Romaniei in contextul concluziilor Summitului NATO de la Bucuresti.
Seful statului a criticat in luna martie Tratatul cu Ucraina, afirmand ca "mai devreme sau mai tarziu, va trebui sa discutam cinstit si conditiile" in care politicienii romani au semnat documentul, aratand ca "in anumite zone" ar trebui negociat altfel.
El a precizat ca Ucraina nu trebuie privita cu neincredere, intrucat "este mult mai stabila decat se crede, a putut sa realeaga aceeasi forta politica din 2004". Basescu a mai afirmat ca spera ca relatia NATO cu Rusia sa se intensifice in viitor.
El a mai afirmat ca exista inca o lipsa de incredere la nivelul relatiei dintre Rusia si statele membre NATO, indemnand insa la depasirea acestei situatii, solutia fiind parteneriatul solid bazat pe transparenta.
Semnarea Tratatului pentru recunoasterea granitelor de stat cu tara vecina nu este o prioritate pentru Bucuresti, a mai spus seful statului. "Ne dorim securizarea granitelor acestei tari prin asezarea ei intre doua tari membre NATO", a spus seful statului, precizand ca Romania a recunoscut frontierele fostei URSS asa cum statele si le-au asumat.
"Deci nu cred ca este nevoie sa consolidam prin propria noastra vointa un act din perioada celui de-al doilea razboi mondial, pe care nici unul dintre noi nu-l accepta ca fiind valid si legal", a afirmat Traian Basescu.

sursa Ziare.ro

Niciun comentariu: