miercuri, 9 aprilie 2008

Laszlo Tokes, eurotraseist politic



Europarlamentarul Lazlo Tokes si-a retras miercuri cererea de intrare in Grupul Parlamentar al Partidului Popular European (PPE) si a aderat la Grupul Aliantei Libere Europene (ALE), transmite NewsIn.
"Aderarea mea la grupul parlamentar al ALE este justificata de comunitate in valori ce ne leaga. Grupul Aliantei Libere Europene se declara "protectorul natiunilor fara patrie, a regiunilor si a minoritatilor nationale dezavantajate", iar printre scopurile propuse, pe primul loc figureaza: protectia drepturilor omului si a drepturilor popoarelor la autoguvernare, afirmarea principiilor decentralizarii si a subsidiaritatii, sprijinirea diversitatii lingvistice si culturale intr-o Europa comuna a popoarelor si a regiunilor", se arata in declaratia pe care Tokes a dat-o, miercuri, la Bruxelles, in fata Parlamentului European. Ce a uitat Tokes sa mantioneze este ca formatiunea politica pentru care brusc l-a lovit simpatia este ca aceasta este formata din partide secesioniste, ca sa ne marginim doar la atat: separatistii corsicani din Franta, bascii, Partidul National Scotia. Din Romania, are statul de obervator Liga Transilvania-Banat, care militeaza pentru autonomia teritoriala a Transilvaniei.

"A fi european fiind maghiar"
In plus, Tokes a mai precizat in declaratie ca preocuparile in domeniul protejarii mediului inconjurator al grupului parlamentar format impreuna cu verzii sunt si ele "elemente organice ale valorilor noastre comune".
"De Alianta Libera Eurepeana si grupul lor in PE dealtfel ne leaga relatii mai vechi. in anii precedenti, ca sprijinitori ai comunitatii maghiare din Transilvania si a luptei lor pentru autonomie, au fost de repetate ori gazdele delegatiilor Consiliului National Maghiar din Transilvania, al Consiliului National Secuiesc si a bisericilor noastre istorice", se mai arata in declaratia lui Tokes.
In timpul discursului, fostul episcop reformat a facut referire si la faptul ca a incercat sa aderere la Grupul Parlamentar al Partidului Popular European. "Din cauza obstructionarii primirii mele in acest grup de catre delegatia din Romania a Partidului Popular, situatia mea intarzie de luni de zile a fi rezolvata si am fost pus in situatia de a-mi retrage cererea de intrare in grupul PPE, si m-am decis sa intru in randurile grupului parlamentar al AL"", a afirmat Tokes.
El a mai spus ca motto-ul colaborarii cu ALE ar putea fi "A fi european fiind maghiar". "Ca motto al colaborarii noastre, citez din scrisoarea Doamnei presedinte Nelly Maes spusele fondatorului ALE, Maurits Coppieters: "Fii flamand, sa poti fi european". Ceea ce in cazul maghiarilor din Romania ar suna astfel: "A fi european fiind maghiar", se mai arata in documentul citat.

sursa Ziua

Niciun comentariu: