luni, 21 aprilie 2008

Ucraina ocupa Basarabia



Ministrul de Externe de la Kiev a precizat ca "Ucraina va semna cu Republica Moldova un tratat privind frontiera de stat, iar odata cu aceasta va fi inchisa odata pentru totdeauna si problema delimitarii granitei", ignorand presiunile permanente ale Kievului asupra Chisinaului, Ucraina obtinand rectificari teritoriale importante in sudul Basarabiei, la Palanca si Basarabeasca, precum si in regiunea lacului artificial de la Cuciurgani.
Ucraina are grave diferende teritoriale cu majoritatea vecinilor, presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, subliniind recent la Bucuresti ca "in Ucraina, etnicii rusi constituie o treime din populatie. Exista regiuni intregi locuite doar de rusi" a adaugat Putin, precizand ca "Ucraina, in granitele in care exista astazi, a aparut in perioada sovietica.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, ea a primit teritorii de la Polonia, de la Cehoslovacia, de la Romania si in prezent Ucraina are probleme transfrontaliere nerezolvate cu Romania. Nu in cele din urma, Ucraina a primit teritorii imense de la Rusia in est si sud" a punctat presedintele rus. Periodic, problema teritoriilor ocupate ilegal de Ucraina e adusa in atentia opiniei publice din Romania, Polonia, Slovacia sau Federatia Rusa, politica agresiva a autoritatilor de la Kiev intensificand presiunile asupra guvernelor din tarile vecine sa transeze problema.
In acest sens, declaratia presedintelui Traian Basescu privind Transnistria versus sudul Basarabiei a nevrozat Kievul, desi aceasta excludea in mod clar referirea la conducerea Ucrainei: "In Ucraina sunt destui, nu la nivelul conducerii, dar sunt, care vorbesc despre o Transnistrie care sa revina Ucrainei, dar uita sa vorbeasca despre sudul Ucrainei care sa revina la Moldova".

Niciun comentariu: