sâmbătă, 19 aprilie 2008

Ucraina din ce in ce mai nelinistita si nervoasa...



Declaratiile presedintelui Romaniei despre Transnistria, Moldova si Ucraina, ca raspuns la intrebarile redactiei noastre, au creat nervozitate
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Ucraina "face unele verificari in ceea ce priveste pozitia Romaniei fata de o declaratie a presedintelui roman Traian Basescu referitoare la teritoriile ucrainene, vehiculata intens de presa", a declarat Vasili Krilici, purtatorul de cuvant al diplomatiei de la Kiev, citat de publicatiile online Korrespondent din Ucraina si Gazeta.ru din Federatia Rusa. "MAE (de la Kiev) l-a insarcinat pe ambasadorul Ucrainei in Romania sa afle care este pozitia MAE de la Bucuresti in legatura cu declaratia pe care presa o atribuie presedintelui Traian Basescu", a adaugat Kirilici, a carui declaratie a fost transmisa la buletinele de stiri ale principalelor posturi de televiziune ucrainene.
Conform unor surse diplomatice de la Kiev, citate de agentia UNIAN, ambasadorul Romaniei la Kiev a fost convocat la sediul Ministerului ucrainean de Externe pentru "explicatii privind autenticitatea declaratiilor publicate in presa" atribuite lui Traian Basescu, neexistand nicio confirmare a prezentarii inaltului diplomat roman. Ieri, mai multe ziare centrale ucrainene, cu referire la cotidianul bucurestean ZIUA, au publicat o declaratie a presedintelui Traian Basescu, in care acesta aprecizat ca "in anumite circumstante, sudul Ucrainei trebuie sa revina in componenta Republicii Moldova".

Extremistii ucraineni ameninta
Presedintele Traian Basescu a afirmat la o dezbatere, ca raspuns la intrebarile ZIUA, ca in Ucraina "sunt destui, nu la nivelul conducerii, dar sunt, care vorbesc despre o Transnistrie care sa revina la Ucraina, dar uita sa vorbeasca despre sudul Ucrainei care sa revina la Moldova", amintind de modul in care Transnistria a ajuns sa faca parte din Republica Moldova prin rapturile teritoriale impuse de regimul stalinist Basarabiei si Bucovinei.
Nestor Sufrici, deputat in Rada Suprema, parlamentul unicameral de la Kiev, din partea Partidului Regiunilor, formatiune politica extremista rusofona, a declarat pentru agentia "Novii Region" ca declaratiile presedintelui roman reprezinta o "absurditate si un marasm".
Afirmatiile acestui cunoscut politician xenofob au fost sustinute de Lilia Grigorevici, deputata din partea blocului proprezidential in Legislativul ucrainean, care a afirmat ca "un stat membru al NATO nu poate cere revizuirea granitelor stabilite prin Tratatul de pace de la Paris din 1947".Grigorievici a cerut interventia imediata a presedintelui ucrainean, Viktor Iuscenko. Declaratiile politice furibunde impotriva statului roman au fost salutate de Congresul Nationalistilor Ucraineni, formatiune politica nationalista, considerat principala organizatie neonazista reprezentata in Legislativul ucrainean. Surse din conducerea formatiunii, citate de agentia de presa rusa Regnum, au amenintat cu organizarea unor manifestatii si actiuni violente impotriva intereselor romanesti din Ucraina, cerand ocuparea reprezentantelor diplomatice romanesti din Kiev, Odessa si Cernauti.
Manifestarile extremiste ucrainene fiind pe fondul recentelor declaratii antiromanesti ale autoritatilor comuniste rusofone de la Chisinau care au cerut imperativ Romaniei semnarea unui tratat de baza

sursa Ziua

Niciun comentariu: