marți, 22 aprilie 2008

Obiectivele UDMR: dezvoltarea regională, modernizare, autonomie



„UDMR va formula un mesaj pozitiv în campanie: nici în trecut n-am avut, nici în viitor nu vom avea nevoie de un mesaj negativ, deoarece Uniunea noastră a dovedit că îşi îndeplineşte angajamentele atât în guvern, cât şi în administraţia locală. Aşa va fi şi în viitor”, a declarat preşedintele UDMR, Béla Markó, marţi, la conferinţa săptămânală de presă de la Bucureşti.
Béla Markó a arătat că organizaţiile locale şi teritoriale au depus listele de candidaţi pentru alegerile locale, iar în spatele celor peste 7.000 de candidaţi ai UDMR se află 155 mii de oameni care au participat la alegerile preliminare organizate de Uniune.
„De azi înainte ne concentrăm asupra campaniei electorale”, a anunţat Béla Markó, menţionând că UDMR urmăreşte continuarea descentralizării.
În opinia sa, în promovarea acestui proces au răspunderi nu doar Guvernul şi Parlamentul, ci şi primarii şi consilierii locali. Rolul acestora din urmă constă în folosirea posibilităţilor existente, în utilizarea corespunzătoare a bugetului local, respectiv în accesarea diferitelor fonduri financiare.
Alte obiective prioritare ale UDMR sunt modernizarea, dezvoltarea infrastructurală a Transilvaniei, respectiv autonomia, a precizat preşedintele UDMR.
Béla Markó a subliniat din nou că UDMR susţine perseverent reorganizarea administrativă integrală a ţării, deoarece judeţele actuale, chiar şi prin dimensiunile lor reduse, sunt inapte pentru elaborarea unor strategii de dezvoltare viabile.
În acelaşi timp actualul sistem de organizare administrativă pe judeţe, vechi de 40 de ani, este perimat, la alcătuirea lui nu s-a ţinut seama de particularităţile istorice, culturale şi etnice ale regiunilor.
În opinia lui Béla Markó sunt posibile două variante în acest sens: pe de o parte trebuie reorganizate actualele regiuni de dezvoltare economică, fiind nevoie de regiuni mai mici.
Preşedintele UDMR a argumentat funcţionalitatea descentralizării cu sistemul de administraţie locală din Franţa, bazată pe trei nivele. El a propus, totodată, un scenariu mai radical, dar realist: acesta constă în reorganizarea totală a administraţiei publice, incluzând şi judeţele şi comunele.
„Împărţirea actuală nu mai poate fi păstrată multă vreme”, a opinat Béla Markó, menţionând că împărţirea pe judeţe a urmărit, acum 40 de ani, omogenizarea societăţii, la stabilirea sistemului în mod vădit nu s-a ţinut seama de legăturile tradiţionale, de particularităţile istorice, culturale, etnice.
„Noi vrem să construim o altă societate, o societate care respectă aceste particularităţi, valorile care rezidă în coeziunea, solidaritatea locuitorilor”, a subliniat Béla Markó.
Preşedintele UDMR a considerat demn de atenţie faptul că partidele care nu au acordat importanţă alegerilor pentru Parlamentul European au înţeles, în 2008, importanţa administraţiei locale, şi de aceea campania electorală este una deosebit de puternică.
Se remarcă în acelaşi timp şi un evident dezechilibru: în centrul atenţiei a ajuns lupta pentru funcţia de primar general al Bucureştilor, care, deşi este importantă, nu ar trebui să concentreze întreaga atenţie, la fel de importante fiind şi funcţiile de primar, de preşedinte al consiliului judeţean, respectiv de consilieri judeţeni şi locali, a declarat în încheiere preşedintele UDMR, Béla Markó.

Niciun comentariu: