luni, 14 aprilie 2008

Israelul, acuzat ca foloseste tortura psihologica


Israelul a pus in ultima perioada un accent sporit pe tortura psihologica asupra suspectilor palestinieni, insinuand, in multe cazuri, ca familile acestora vor avea de suferit daca prizonierii nu coopereaza, a sustinut duminica o organizatie pentru apararea drepturilor omului. Comitetul Public Impotriva Torturii din Israel a facut publice aceste informatii intr-un raport de 86 de pagini in care au fost examinate sase cazuri din anul trecut, precizeaza CBS News. Potrivit raportului, Israelul a pus un accent mai mare pe tortura psiholgica de cand Curtea Suprema a interzis tortura fizica printr-o decizie din 1999. Un comitet parlamentar a analizat duminica in sesiune speciala informatiile prezentate in raport.
Intr-unul dintre cazurile prezentate de organizatie, agentii israelieni au convins un suspect ca si sotia sa a fost arestata si torturata, determinandu-l astfel pe acesta sa incerce sa-si puna capat zilelor. Intr-un alt caz, israelienii au retinut un cuplu pentru o perioada prelungita, l-a torturat fizic si a ascuns informatii cu privire la cei doi copii ai sai. Yoav Loeff, un purtator de cuvant al organizatiei pentru drepturile omului, a declarat ca Shin Bet a adaugat la noile practici si folosirea rudelor ca mijloc de presiune in timpul interogatoriilor. "Ei folosesc membrii familiei pentru a forta oamenii sa marturiseasca si incalca toate limitele pe parcurs", a aratat el.
O decizie din 1999 a Curtii Supreme israeline a limitat drastic metodele de interogare ale Shin Bet, scotand practic tortura in afara legii, cu exceptia cazurilor in care exista dovezi clare ca suspectul detine informatii cu privire la pregatirea unui atentat. Agentii israelieni si-au pierdut astfel dreptul de a supune suspectii unor asa numite "presiuni fizice moderate", precum expunerea la temperaturi extreme sau legarea prizonierilor in pozitii chinuitoare. Totusi, lucrurile nu s-au oprit aici. Dupa impunerea acestor reglementari, Shin Bet a devenit iar tinta criticilor, in urma aplicarii unor noi metode, precum lipsirea de somn pe perioade indelungate a suspectilor.
Shin Bet a afirmat intr-o declaratie ca nu retine niciodata rudele suspectilor si ca nu prezinta informatii false suspectilor pentru a obtine de la acestia marturiile dorite. "Investigatiile legate de terorism sunt desfasurate de Shin Bet in conformitate cu decizia Curtii Supreme, cu respectarea legii si sub stricta supraveghere a Ministerului Justitiei", se arata in declaratie, cu precizarea ca "informatiile obtinute in urma acestor investigatii permit evitarea actelor de terorism si numerosi civili din Israel isi datoreaza viata acestor actiuni".
sursa Ziua

Niciun comentariu: