sâmbătă, 26 aprilie 2008

Protest in Saptamâna Mare.«Anarhistii» din Iasi au iesit pe strazi



Un grup de circa 20 de tineri ieseni au organizat, joi seara, un protest in zona Parcului Copou, nemultumiti de stadiul anchetei demarate in urma incidentelor dintre jandarmi si manifestantii anti-NATO de la o hala din Timpuri Noi, Bucuresti. Manifestatia nu a adunat numarul de manifestanti scontat, in frunte aflându-se deja celebrii Bogdan Chelariu si Radu Salahoru, cei mai activi militanti anti-NATO din timpul summitului. Bogdan Chelariu, in vârsta de 21 de ani, este student la Facultatea de Filozofie si reprezinta Centrul pentru Arta, Media si Actiune Sociala (CAMAS), iar Salahoru este angajat la Ateneul Tatarasi.

„Este o manifestatie pasnica si acum ne intereseaza ceea ce s-a intâmplat cu tinerii la summit, unde am fost tot timpul hartuiti. Am fost acuzati ca planuim manifestari violente, am fost calificati ca fiind teroristi anarhisti, am fost bruscati si batuti la Bucuresti de catre jandarmi si acum cercetarile treneaza si risca sa fie musamalizate“, a spus Chelariu. El a mentionat ca protestul este autorizat de Primaria Iasi, in baza unei aprobari date pe 22 aprilie. Tinerii, cu coafuri punk, sau cu plete, unii pl
ini de piercinguri pe fata, cu sepcute si haine à la Che Guevara, cu vârste intre 18 si 28 de ani, au marsaluit câteva zeci de minute, apoi s-au retras la treburile lor. Cele mai sugestive bannere pe care le purtau anuntau ca: „O tara care isi bate tinerii nu are viitor!“ si „Ati rupt oase, nu si idei!“

Pentru linistea summitului
Politistii bucuresteni au retinut pe 2 aprilie 46 de persoane, mare parte dintre ele straini, banuiti ca ar fi incercat sa organizeze o manifestatie anti-NATO. Acestia inchiriasera o hala in fosta fabrica „Flamura Rosie“, din zona Timpuri Noi, unde isi instalasera un cartier general, urmand sa picteze lozinci anti-NATO si antiglobalizare. Politistii au recunoscut ca adunarea in sine nu era ilegala si au motivat interventia in forta prin agresarea unuia dintre directorii fabricii de la care se inchiriase hala.In acea zi, la ora 12.00, unul dintre directorii de la SC FLAROS SA, care s-a recomandat presei drept „Catalin“, a anuntat Politia ca este tinta unui atac chiar la poarta fabricii pe care o conduce, unde un grup de cetateni straini incearca sa intre cu forta. „Mascatii“ SPIR (Serviciul Politiei pentru Interventie Rapida) au intervenit in forta si i-au luat fara multa discutie pe sus pe cei adunati in incinta fabricii „FLAROS“. Doar cativa intarziati au scapat si s-au amestecat printre jurnalistii veniti rapid la fata locului. Acestia povesteau ca politistii au folosit forta in exces, neavand nici un temei legal sa ii evacueze sau sa ii retina pentru cercetari. Printre ei, deja celebrul Radu Salahoru, care se recomanda drept seful asociatiei CAMAS (Centrul pentru Arte, Media si Actiune Sociala). Laitmotivul tuturor celor scapati din clestele politistilor a fost dreptul la libera exprimare, acesta fiind si unul dintre scopurile declarate ale CAMAS. Printre cei aflati pe trotuarul unde au fost inghesuiti ziaristii se aflau si persoane de cetatenie straina, care au refuzat insa orice dialog cu presa.

A facut din tântar armasar

Cel care inchiriase hala este Bogdan Varvarici. Acesta achitase suma de 635 de euro (plus TVA) pentru perioada 23 martie – 7 aprilie, ca persoana fizica. Motivul oficial al inchirierii: organizare de evenimente. Directorul de la FLAROS, George Cristea, fost sef al Postului de Politie Transporturi Mangalia, a fost cel care s-a prezentat presei ca fiind o victima a anarhistilor. Acesta prezenta o julitura proaspata pe antebratul drept, de pe care sangele inca se scurgea prin bandaje. El a declarat ca, in jurul orei 12, poarta fabricii a fost luata la suturi de cinci persoane „dintre care una singura vorbea in limba engleza, iar restul in germana“. Varianta directorului de la FLAROS este aceea ca, incercand sa reziste atacului de la poarta, atat el, cat si unul dintre paznici au fost raniti, motiv pentru care au apelat la sprijinul Politiei. In plus, sustine directorul, in contract nu era nicaieri prevazut ca in hala sa se intre cu vopsele sau alte materiale inflamabile.Fortele de ordine au retinut 46 de persoane pe care le-au condus la mai multe sectii de politie pentru ca „agresorii directorului de la Flaros sa fie identificati“. Ulterior, toate persoanele retinute au fost eliberate, impotriva lor nefiind luata nici o masura.

Raportul interventiei inca nu este gata
Interventia in forta a jandarmilor si politistilor a fost criticata de politicieni. Imediat dupa incheierea summitului, ministrul Cristian David a cerut fortelor de ordine sa prezinte un raport detaliat al interventiei de la Timpuri Noi. Acest lucru i-a fost solicitat ministrului de catre seful executivului, Calin Popescu Tariceanu. Surse din Ministerul Internelor si Reformei Administrative ne-au declarat ca raportul respectiv nu este inca gata pentru ca persoana desemnata sa se ocupe de acest lucru, generalul Anghel Andreescu, este in concediu de doua saptamani.


sursa Gardianul

Niciun comentariu: