joi, 3 aprilie 2008

Vânătorii de terenuri ocupă Parcul Favorit


Nişte băieţi deştepţi au găsit metoda de a obţine un parc în Capitală, la schimb cu un teren agricol din judeţul Ilfov

Spaţiile verzi din zone scumpe, dar şi cu indicatori urbanistici generoşi, care permit construcţii înalte şi pe suprafeţe extinse sunt ţintele mafiei imobiliare din Capitală. În numai câteva luni de la fabricarea actelor de proprietate, samsarii pot da drumul la construcţie.
Parcul Favorit din cartierul Drumul Taberei este de mai mulţi ani în vizorul mafiei imobiliare. Ce n-a reuşit, timp de şase ani, presupusul proprietar de la care s-au cumpărat drepturile litigioase au reuşit samsarii într-o singură lună de zile.
Terenul este scump, iar zona permite construcţii cu un regim ridicat de înălţime. Sunt peste 5.000 de metri pătraţi la numai un sfert de oră de kilometrul zero, iar cartierul este unul liniştit, fapt pentru care orice construcţie din zonă poate fi vândută fără bătaie de cap la preţuri de milioane de euro.
Fabricarea actelor
Odată găsit terenul, mafia imobiliară are nevoie şi de baza legală pentru demararea procedurilor de obţinere a acestuia. Nu contează regimul lui juridic, pentru că actele de proprietate sunt fabricate în cel mai mic amănunt. În cazul Parcului Favorit, "gazda" pentru inventarea documentelor sunt trei presupuşi moştenitori ai unui teren din localitatea ilfoveană Lupuleasca, Gheorghe Jianu, Naforniţă Elena şi Elisabeta Ionescu.
Aceştia au revendicat 10.000 de metri pătraţi în comuna din Ilfov, în 12.11.2001, în baza Legii 10 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. Timp de aproape cinci ani, oamenii sunt purtaţi prin hăţişul birocratic.
În documentele din instanţele judecătoreşti, Naforniţă şi Jianu mai apar cu notificări, în 2005, tot pe Legea nr. 10/2001. De această dată, notificarea era făcută pentru un teren de 10.000 de metri pătraţi pe strada Valea Oltului 24, cerere depusă la Primăria Sectorului 6.
Ei motivează că sunt moştenitorii unui teren cumpărat de părinţii lor în februarie 1933, la această adresă. La 29 iunie 2006, cei trei au vândut drepturile succesorale lui Grosu Argentina, apropiată lui Silviu Prigoană. În aceeaşi zi, aceştia au încheiat şi un contract cu Sorin Astratini care, în calitate de mandatar, urma să se ocupe de caz şi de rezolvarea problemelor.
Din acest moment, dintre moştenitori dispare Ionescu Elisabeta. Apare şi surpriza: cazul a fost preluat de Primăria Sectorului 6, în baza Legii fondului funciar, cu toate că notificarea iniţială a fost făcută pe Legea 10/2001.
Punerea în posesie
La 20 iulie 2006, la nici o lună de la vânzarea drepturilor succesorale, Subcomisia pentru Legea Fondului Funciar a Primăriei Sectorului 6 înaintează prefecturii propunerea pentru punerea în posesie. Pentru ca toate lucrurile să fie clare, Primăria Sectorului 6 a pus la dispoziţia revendicatorilor o adresă prin care îi informează că suprafaţa cerută de ei este teren arabil.
Şapte zile mai târziu, Comisia Municipiului Bucureşti pentru aplicarea fondului funciar a validat propunerea Primăriei Sectorului 6, iar pe 4 august 2006 s-a făcut procesul-verbal de punere în posesie a lui Naforniţă Elena şi Jianu Gheorghe.
După ce actele au fost gata, presupuşii proprietari ai terenului au vândut 5.044 metri pătraţi (Parcul Favorit – n.r.), prin mandatarul Sorin Astratini, către Căpăţână Marian Jean. După ce a autentificat certificatul de cumpărare pe 28.11.2006, acesta a intabulat terenul şi l-a înscris în cartea funciară două zile mai târziu.

Revolta cetăţenilor
Intrat cu arme şi bagaje pe terenul de la Favorit, Căpăţână a început să testeze terenul. Însă Aso­ciaţia de Proprietari a Blocului OD 2, care se învecinează cu parcul, a deschis acţiune judecătorească pentru a opri spaţiul verde în domeniul public.
Anul trecut, pe 21 noiembrie, asociaţia de proprietari a câştigat la Judecătoria Sectorului 6 anularea tuturor actelor de proprietate fabricate de cei care au cumpărat drepturile succesoriale de la Naforniţă şi Jianu. Marian Jean Căpăţână a formulat recurs, împreună cu… Primăria Sectorului 6 şi Pre­fec­tura Capitalei. Practic, cele două autorităţi locale se în­dreaptă împotriva celor care au reuşit să apere domeniul public al statului. Recursul s-a jude­cat, urmând ca instanţa să se pro­nunţe mâine.
Edili ascunşi în spatele consilierilor
În urma unui protest al aso­ciaţiei de proprietari din blocul care se învecinează cu parcul, conducerea Primăriei Secto­rului 6 invocă interese electorale ale PSD. La rândul său, primarul Poteraş susţine, într-un comunicat de presă, că retrocedarea este perfect legală.
"Precizăm că reconstituirea dreptului de proprietate a fost efectuată în baza Legii 247/2005(...)", se arată în comunicatul de presă. Primarul Poteraş se ascunde însă după consilierii personali şi evită o discuţie deschisă pe tema acestei revendicări.
Fostul primar al sectorului 6 Dan Darabont spune că Parcul Favorit a mai fost vânat. „În mandatul meu au fost mai multe tentative de obţinere a acestui teren. Au fost reprezentanţii unui cult bisericesc, mai întâi, dar şi un grup de presupuşi revoluţionari", explică Darabont. Prefectura Capitalei nu a formulat deocamdată un punct de vedere pe marginea acestei retrocedări.

„Am vândut litigiile"
Naforniţă Elena, unul dintre moştenitorii celor 10.000 de metri pătraţi, recunoaşte că a vândut litigiul. "Am vândut litigiile. Noi am avut la Ferma Boja. Ştiu că aici unde ni s-a dat a fost moşia Ministerului de Război, dar pe terenurile noastre s-a construit", explică Naforniţă Elena. Femeia recunoaşte că a primit ceva bani şi este mulţumită, pentru că altfel nu ar fi mai văzut nimic.

Zone libere pe lista vânătorilor de terenuri
Cazul "Favorit" se derulează pe fondul a altor câteva exemple. Cel mai mediatizat a fost cel al Parcului Bordei. Din 33.000 de metri pătraţi care urmau a fi transformaţi în betoane au mai rămas în discuţie 5.000, pentru care se caută o modalitate de expropriere.
De asemenea, livada cu nuci de la marginea cartierului Titan a devenit, din 1990 şi până acum, zonă de vile. Aceeaşi soartă o va avea şi Parcul Câinilor din acelaşi cartier, care a fost retrocedat şi el la începutul anilor 2000 şi chiar parcelat, cu toate că avea alei, bănci şi chiar lămpi de iluminat. Pe lista tunurilor imobiliare mai sunt şi bucăţi destul de mari din parcurile Titan şi Pantelimon.
sursa Adevarul

Niciun comentariu: