
Aproximativ 350.000 de romani au consumat droguri cel putin o data in viata, in timp ce doar 10% din acestia consuma regulat stupefiante, se arata intr-un raport de evaluare pe 2007, prezentat, luni, de presedintele Agentiei Nationale Antidrog (ANA), chestorul Pavel Abraham.
Statisticile ANA arata ca numarul dependentilor de droguri la nivel national este de aproximativ 35.000 de persoane, similar cu cel din 2005, in conditiile in care la nivel mondial sunt inregistrati aproximativ 200 de milioane de consumatori, iar in Europa sunt 70 de milioane.Aproximativ 95% din consumul de droguri se inregistreaza in mediul urban, Bucurestiul si judetele Timis, Cluj, Iasi, Constanta, Brasov si Bihor fiind cele mai expuse.
Capitala inregistreaza numarul cel mai mare de toxicomani, aproximativ 29.000 de persoane, dintre care 24.000 sunt consumatori de droguri cu risc maxim, respectiv heroina. Cele mai reduse consumuri de droguri sunt inregistrate in Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Vaslui, Harghita si Salaj. Din punct de vedere al tipurilor de droguri, stupefiantele sintetice sunt utilizate mai ales in Transilvania, iar heroina, in Capitala.
In ceea ce priveste transportul de droguri, Romania se afla pe ruta balcanica, pe care circula opiaceele, ruta care porneste din Afganistan, cel mai mare producator de opiu, si traverseaza Iran, Turcia, Bulgaria si Romania, dupa care drogurile ajung in Europa de Vest. Opiaceele insumeaza aproximativ 93% din totalul drogurilor consumate in tara noastra, potrivit raportului ANA.
In privinta confiscarii drogurilor, Pavel Abraham a precizat ca, in 2007, in Romania au fost confiscate peste 2.300 de kilograme de stupefiante.In raport se mai arata ca 32 de persoane au murit, in 2007, din cauze legate de consumul de droguri, cu 12 persoane mai mult fata de 2006, in conditiile in care, in anii precedenti, numarul acestora era de sapte-opt persoane.Legat de varsta consumatorilor de heroina, 11 % au incep sa consume drog de mare risc de la varste sub 14 ani, peste 42 % dintre acestia incep sa-si administreze stupefiante de la 15-19 ani iar 27 %, debuteaza intre 20 si 24 de ani.
In privinta consumului de stupefiante in inchisori, peste 2.000 de persoane cu antecedente de consum de droguri au fost inregistrate in sistemul penitenciar, pana in noiembrie 2007. Dintre detinutii narcomani, aproape 1.500 utilizeaza droguri injectabile, indeosebi heroina, restul administrandu-si narcotice pe cale orala.La nivel national, 1.900 de persoane au fost admise la tratament ca urmare a consumului de stupefiante.
In functie de drogul principal consumat, 49 % dintre dependenti au solicitat tratament pentru adictia de heroina.In ce priveste activitatea Centrelor de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog ale ANA, in 2007 au beneficiat de tratament 527 de consumatori de droguri licite sau ilicite: heroina, canabis, alcool si cocaina.
In privinta contributiei justitiei la combatarea fenomenului drogurilor, Raportul ANA arata ca, din cele aproape 3.000 de dosare solutionate de structurile Ministerului Public, in 2007, doar 344 persoane au fost trimise in judecata, in timp ce peste 1.500 au primit neinceperea urmaririi penale. Instantele de judecata au dispus condamnarea a 521 de persoane pentru infractiuni la regimul drogurilor, 18 dintre ele fiind minori, potrivit ANA.
Raportul ANA mai arata ca numarul ONG-urilor implicate in lupta antidrog depaseste 50, iar presa a contribuit la activitatile de combatere si prevenire a consumului de stupefiante prin publicarea, in 2007, a unui numar de articole de constientizare a riscurilor la care se expun toxicomanii de cinci ori mai mare decat in anul precedent.
sursa Ziare.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu