
Am aflat dela un doctor de aici, care acum este mort (a murit in 1999) sicare a locuit lânga Tg.Jiu. Parintii sai au fost directori la scolile din TgJiu: cea de baieti si cea de fete.Tatal sau, Matei Stoicoiu, a cumparat o casa chiar in Tg.Jiu ca sa fieaproape de scoala.
Intr- o vara, când se plimba prin parcul dela Tg.Jiu l-aintâlnit pe Brâncusi in parc. Ei se cunosteau, caci fusesera colegi inclasele primare.L-a intrebat de ce a venit, iar el a spus ca a venit ca sa cerceteze loculin parc, unde sa amplaseze niste monumente, care au fost comandate inmemoria eroilor din primul razboi mondial. Apoi Matei i-a spus ca o sa-ifaca cunostiinta cu fiul sau, doctorul de care v-am spus, Traian Stoicoiu.
Astfel ca atunci când Traian l-a cunoscut pe Brâncusi, a ramas impresionat.Traian era suparat când imi povestea ca comunistii au schimbat adevaratelenume ale operelor lui Brâncusi si anume:
- Nu se chema "Coloana infinitului", ci "Coloana sacrificiului infinit" datde eroii nostrii. Pe de alta parte, daca numarati modulele din care estealcatuita coloana, veti obtine un numar care reprezinta anul când a fostprimul razboi mondial si se termina cu o jumatate din modul, adicareprezinta jumatatea anului respectiv.
- Al doilea monument, asa cum l-a conceput Brâncusi, este o masa inconjuratade 12 scaune. Deci nu "Masa tacerii", ci "Masa apostolilor neamului", iar inmijloc s-ar afla Iisus Christos.
- Al treilea monument, arata ca o poarta, dar nici pe departe nu estepoarta. Deci, nu se numeste "Poarta sarutului", caci nu are legatura cumemoria eroilor, ci monumentul "Intregirii neamului", deoarece fiecare stâlpeste alcatuit din 4 stâlpi uniti sus cu o grinda. Sarutul mai inseamna siunitate. Deci acestea reprezinta 8 regiuni care trebuiau sa se alipeascapatriei mame, România.
Trebuie sa stie lumea ca Brâncusi a fost un sculptor simbolist. Comunistilornu le-au placut numele date de Brâncusi, operelor lui.De atunci a ramas asa, iar romanii parca sunt drogati, nu vor sa schimbenimic.Doctorul inainte de a muri, mi-a spus sa transmit in tara aceste lucruri pecare el le stia perfect.
Cu stima, Liviu Popp
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu