vineri, 28 martie 2008

S-a născut concurenţa clujeană a UDMR



Liderii organizaţiei judeţene a Partidului Civic Maghiar urmează să fie desemnaţi pe 5 aprilie.
Preşedinte al organizaţiei a fost ales Gergely Balazs (foto), arheolog, iar în funcţia de vicepreşedinte a fost instalată Ujvary Kosztin Ildiko, profesor la Institutul Teologic Protestant.

Gergely este nepotul episcopului reformat Tokes Laszlo, însă liderul noii filiale clujene spune că acest lucru nu are nimic de-a face cu ambiţiile sale politice ori cu alegerea sa în această funcţie. “Nu depindem unul de altul. Episcopul este unul dintre cei opt unchi ai mei. Asta ar însemna să nu mă apunc de nici o meserie din cele pe care ei le practică?”, a spus Gergely.

Din conducerea organizaţiei municipale mai fac parte Szasz Csaba, profesor la Universitatea Tehnică, şi Juhasz Peter. Ultimul va fi delegatul PCM Cluj-Napoca în conducerea structurii judeţene a partidului, care va fi aleasă pe 5 sau 6 aprilie. Gergely Balazs susţine că partidul său nu îşi doreşte să figureze pe lista UDMR la alegerile locale.

“Eventual, am putea vorbi despre o coaliţie, însă una pe criterii clare, şi nu neapărat uşoare”, a spus Gergely. Propunerea de colaborare pe care UDMR Cluj a lansat-o reprezentanţilor PCM vizează cedarea unui loc în Consiliul Local Cluj, în schimbul sprijinului pentru mobilizarea totală la urne a electoratului maghiar.

Liderul UDMR Cluj, Laszlo Attila, declară că Uniunea îşi doreşte o colaborare eficientă cu PCM, dar care să nu însemne crearea unei alianţe, întrucât aceasta ar ridica pragul electoral de la 5% la 8%. “Cu un prag majorat există riscul pentru unele comunităţi să nu mai aibă reprezentanţi. însă am găsit soluţii pentru evitarea acestei situaţii. Avem posibilitatea ca, dacă interesele comunităţii o cer, să convocăm Adunarea Extraordinară pentru a interveni în componenţa listelor”, susţine LaszlO.

Pretentiile PCM, “exagerate"
El a mai spus că membrii Uniunii dau în continuare dovadă de “bunăvoinţă sinceră”, însă pretenţiile PCM sunt “exagerate” pentru o filială care are doar 16 membri. UDMR va decide astăzi ordinea candidaţilor pe lista pentru Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca, urmând ca duminică să fie anunţate poziţiile pe listă ale candidaţilor pentru funcţiile de consilieri judeţeni.

Filiala municipală a PCM are în acest moment, din estimările liderului său, 30 de membri care s-au înscris în partid chiar la şedinţa de alegere a conducerii. Gergely Balazs spune însă că PCM se bucură de un număr mare de simpatizanţi, care urmează să semneze adeziunile în aceste zile, dar care se tem de apariţiile publice din cauza “presiunii politice” pe care UDMR o poate exercita.

“Cei mai mulţi au venit la alegeri ca urmare a unor anunţuri din ziarele Szabadsag şi Kronika, apărute încă de sâmbătă. Ultimul anunţ a fost făcut în ziua alegerilor, joi, când am specificat ora şi locul întâlnirii”, a spus liderul PCM Cluj-Napoca.

sursa Ziua de Cluj

Niciun comentariu: