luni, 31 martie 2008

Presa rusa: Romania va cere sustinerea NATO pentru anexarea Republicii Moldova



Publicatia moscovita Prada (Adevarul) scrie in editia de sambata ca nu este exclus ca la summitul NATO pe care il va gazdui Romania sa ceara sustinerea Aliantei pentru aspiratiile sale de creare a "Romaniei Mari", prin alipirea teritoriului Republicii Moldova. Varianta "Kosovo pe dos" ar fi salutata de catre SUA, deoarece o atare situatie va slabi pozitiile Rusiei in regiunea Marii Negre, sustine Pravda. In acelasi context, presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a reprosat Romaniei, din nou, lipsa dorintei de a semna Tratatul de baza si de frontiera cu Republica Moldova, care se explica prin faptul ca Bucurestiul "nu a renuntat la speranta unei viitoare uniri", transmite NewsIn. Declaratia lui Voronin, ca Romania doreste unirea cu Republica Moldova, nu este noua, dar intervine chiar inaintea summit-ului NATO de la Bucuresti, la care este asteptat si presedintele Republicii Moldova.
Unirea Republicii Moldova cu Romania va provoca unul dintre cele mai puternice cataclisme geopolitice, care poate bulversa intreg sistemul de securitate regionala in Europa de Sud-Est, comenteaza Pravda. In ultimul timp, in Republica Moldova s-au activat, extins si amplificat considerabil tendintele unioniste, arata publicatia rusa.
Ziarul noteaza ca, in 1990, in Romania, nivelul de trai era cu mult mai scazut decat in Republica Moldova, dar in prezent situatia s-a schimbat si nivelul de trai din Romania il depaseste de cinci ori pe cel din Republica Moldova, care a ajuns cea mai saraca tara din Europa, cu un milion de oameni plecati la munca in strainatate. Dupa ce in 2007 Romania a devenit membra UE, aproximativ un milion de cetateni moldoveni au cerut cetatenie romana, pentru ca le-ar permite sa circule liber in Europa in cautarea unui loc de munca bine platit.
Romania a devenit, de asemenea, membra NATO, iar Alianta este vazuta de "milioane de cetateni moldoveni" drept "locomotiva a integrarii europene si atragerii de investitii". Aceste stari de spirit din societatea moldoveneasca sunt alimentate de propaganda bine tintita din partea reprezentantilor oficiali ai Bucurestiului, Bruxelles-ului si Washingtonului, care sustin ca doar "prin NATO orice tara, inclusiv Moldova, se poate integra cel mai usor si rapid in UE", scrie Pravda.

Unirea cu Moldova va transforma Romania intr-unul dintre cele mai mari state din sud-estul Europei
Unirea Republicii Moldova cu Romania va transforma automat Romania intr-unul dintre cele mai mari state din sud-estul Europei, remarca publicatia rusa. Potentialul demografic al Romaniei va ajunge la 26-27 milioane de locuitori si va aduce o anumita crestere economica Romaniei, datorita afluxului unei cantitati suficiente de forta de munca ieftina si calificata din Moldova.
Romania se va putea apropia si mai mult de platforma continentala petroliera din Marea Neagra si, avand sustinerea NATO, "va putea smulge cu succes din sfera ucraineana de influenta Insula Serpilor", ceea ce ii va permite sa-si fortifice considerabil potentialul economic si sa-si diminueze dependenta de Rusia, potrivit Pravda.
Si in Romania, si in Moldova exista forte politice care viseaza la refacerea "Romaniei Mari". In consecinta, odata cu unirea se va pune si problema restituirii "pamanturilor moldovenesti stramosesti" din sudul Ucrainei. Nu se poate exclude nici formularea din partea Romaniei a unor pretentii teritoriale asupra Bucovinei - regiunii Cernauti din Ucraina - unde mai exista pana in prezent o populatie compacta de romani, scrie cotidianul rus. In orice caz, adauga publicatia, in ultimul timp se face simtita o foarte puternica prezenta culturala a Romaniei in aceasta regiune. Toate acestea pot transforma Ucraina intr-o zona de permanenta instabilitate, este concluzia la care ajunge Pravda in articolul ce apare cu doar cateva zile inainte de summitul NATO de la Bucuresti, unde Kievul asteapta sa primeasca statutul de tara candidata la Alianta, spre marea nemultumire a Moscovei.
Europa se pare ca va continua sa tinda catre crearea de euroregiuni cu o cultura puternica si autonomie economica si acest lucru va fortifica si mai mult pozitia Romaniei si va slabi considerabil posibilitatile Ucrainei de a-si controla propria populatie, adauga Pravda.
Din punct de vedere geostrategic, odata cu unirea Moldovei cu Romania, NATO va controla intreaga Europa de Sud-Est si odata cu aderarea Ucrainei la Alianta va inlatura Rusia din regiune, inclusiv din Sevastopol. Iar aceasta situatie va spori sansele de reusita pentru diverse proiecte energetice alternative de genul Nabucco, Baku-Ceyhan, Odesa-Brodi sau virtualul South Stream, apreciaza Pravda.
Problema este, continua publicatia rusa, ca Moldova va fi nevoita sa se uneasca cu "unul dintre cele mai putin dezvoltate state din Europa, cu cea mai saraca si inapoiata tara a Uniunii Europene". Romania, fiind "cea mai necompetitiva si mai corupta membra a UE, tara cu nivelul cel mai cazut de competenta in administrarea clasei de guvernare, nu are niciun fel de avantaje si beneficii pe care le-ar putea oferi proaspat alipitei "provincii" Basarabia", scrie Pravda.
Mai mult, ea insasi are nevoie, nu mai putin decat Moldova, de ajutor din partea UE. In acest sens, Romania si Moldova sunt concurenti si nu aliati. Romania ea insasi are nevoie de investitii si tehnologii vest-europene si nu este nici un temei sa se creada ca Bucurestiul le va imparti cu proaspat alipita "Moldova Pruto-Nistreana". Inca un argument in acest sens este si faptul ca, la modul obiectiv, economiile Moldovei si Romaniei sunt economii concurente si nu partenere si complementare, iata de ce elitele economice romane, strans legate de birocratia bucuresteana, nu au motive obiective pentru a investi in dezvoltarea economiei moldovenesti degradate dupa destramarea Uniunii Sovietice, considera publicatia rusa. Investitiile occidentale destinate Moldovei vor merge de asemenea doar prin Bucuresti. De aici se poate deduce faptul ca, in componenta Romaniei, in cazul unirii, pe Republica Moldova o astepta multe decenii de completa degradare social-economica.

Marile puteri nu privesc cu ochi buni posibila unire a Moldovei cu Romania
Pozitia marilor puteri in privinta posibilei uniri a Moldovei cu Romania este deocamdata intr-o masura mai mare sau mai mica negativa. Uniunea Europeana nu are nevoie de aceasta unire, pentru ca va avea astfel o sarcina economica in plus si o solida durere de cap in plan social-politic. Mai mult, acest lucru ar putea tensiona relatiile si asa destul de dificile ale UE cu Rusia si chiar cu Ucraina. In ceea ce priveste SUA, acestea si-au confirmat de mai multe ori interesul pentru existenta statului moldovenesc independent. SUA, in general, se opun constituirii unor fomatiuni statale mari, pentru a putea controla situatia. In acest sens, Washingtonul va tine "din scurt" Bucurestiul, mizand pe controversele acestuia - chiar daca nu intotdeauna evidente - cu Ungaria, Bulgaria, Ucraina si Moldova, mai spune Pravda, contrazicandu-se cumva cu ceea ce afirma in deschiderea articolului.
UE desfasoara deja anumite "operatiuni speciale" impotriva tendintelor Romaniei de a promova o politica externa autonoma. Acestea s-au manifestat si prin romanofobia crescanda in Italia, si prin restrictii in sistemul de eliberare a vizelor pentru romani in Marea Britanie, si prin dificultatile in angajare pentru cetatenii romani, si printr-o campanie bine planificata de asociere a romanilor cu romii, adica cu tiganii.
In aceste conditii, unirea Moldovei cu Romania este posibila in anumite conditii, desi e putin probabila, este concluzia la care ajunge in final publicatia rusa. Daca se va produce totusi, isi repeta Pravda avertismentul, va genera unul dintre cele mai puternice cataclisme geopolitice, care poate bulversa tot sistemul de securitate in Europa de Sud-Est.
sursa Ziua

Niciun comentariu: