luni, 31 martie 2008

Republica Moldova va dispune de sisteme de control al paşapoartelor cu date biometrice


Republica Moldova ar putea primi în viitorul apropiat sisteme de control al paşapoartelor cu date biometrice la toate punctele internaţionale de trecere a frontierei transmite Moldpres. În Aeroportul Internaţional Chişinău, colaboratorii Serviciului Grăniceri au demonstrate, la sfârşitul săptămânii trecute, delegaţiei Comisiei pentru Securitate şi Apărare din Parlamentul European modul de funcţionare a acestui sistem de control.
David Welstenholme, reprezentant al Parlamentului European, a apreciat noul sistem de control al paşapoartelor, menţionind că prin implementarea acestuia Republica Moldova se aliniază statelor europene în domeniul tehnologiilor informaţionale.Aplicarea paşapoartelor biometrice permite asigurarea protecţiei reale a cetăţenilor, contracararea eficientă a terorismului şi migratiei ilegale.
De asemenea, falsificarea documentelor biometrice sau înselarea sistemului de control este, practic, imposibilă, deoarece verificarea datelor se realizează simultan pe mai multe direcţii.
Amintim că primul deţinător al paşaportului biometric a devenit preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin la începutul lunii februarie. Primele 50 de paşapoarte au fost testate în laboratorul special de certificare din Franţa.. Dispozitive de scanare pentru asemenea paşapoarte au fost deja instalate pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Până la momentul de faţă, potrivit informaţiilor oferite de Ministerul Dezvoltării Informaţionale, paşapoarte biometrice au circa 100 de cetăţeni ai Republicii Moldova.
sursa Unimedia

Niciun comentariu: