luni, 31 martie 2008

Ministrii penali: faptele pe care Curtea Constitutionala le ingroapa in Parlament (II)



Fiul lui Pacuraru, contracte de la baronii tatalui

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, este acuzat de procurorii DNA ca a facut interventii pentru dirijarea unor contracte pe bani publici catre firma fiului sau prin intermediul sefului PNL Gorj, Ilie Morega.

Procurorii DNA i-au facut dosar penal ministrului Pacuraru absolut din intimplare. In timp ce SRI asculta telefoanele liderului PNL Gorj, Ilie Morega, acuzat in celebrul scandal al banilor pentru partid adunati de la institutii deconcentrate, procurorii au descoperit doua convorbiri in care ministrul Muncii il ruga pe Morega sa-l prezinte pe Mihnea Pacuraru, fiul sau, directorilor de la Complexul Energetic Rovinari si de la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia spre a-l ajuta in obtinerea unor contracte de formare profesionala. Dupa ce rugamintile ministrului Pacuraru au fost puse in practica de catre Morega, procurorii DNA au inceput instrumentarea dosarului. Conform procurorilor DNA, ministrul Pacuraru
l-ar fi rugat pe Morega sa intervina pe linga cei doi directori de mari societati de stat pentru ca acestia sa incheie contracte pentru perfectionare profesionala cu firma lui Mihnea Pacuraru, Intratest. Pacuraru junior si-a infiintat firma pe care ministrul a recomandat-o oltenilor, Intratest, la doua luni dupa ce tatal sau fusese numit ministru.

Despre discutiile preliminare purtate cu ministrul Pacuraru, Ilie Morega a declarat pentru Cotidianul: „Prima data cind m-a sunat eram in concediu. Mi-a spus ca va veni fiul sau aici si sa discut cu seful de la Rovinari. Eu l-am anuntat pe Ciurea (Laurentiu Ciurea - directorul Complexului Rovinari - n.r.): «Este posibil sa te caute fiul lui Pacuraru, vedeti ce solicita»“. „Nu am intervenit in nici un fel, eu le-am spus sa-l trateze ca pe orice agent economic“, a precizat pentru Cotidianul Ilie Morega. Dupa aceasta discutie, Mihnea Pacuraru chiar a descins la Rovinari, in timp ce la societate tocmai se desfasura sedinta AGA. Tot Morega, care se afla la acea sedinta in calitate de membru AGA, si-a amintit ca secretara directorului Ciurea a intrerupt sedinta pentru a anunta vizita lui Mihnea Pacuraru. Acesta ar fi discutat circa 10 minute cu Ciurea si i-a lasat un pliant despre firma Intratest.

Miki Spaga, frate de arme cu „crapul“ Fanel Pavalache

Serban Mihailescu, fostul sef al Secretariatului General al Guvernului, are dosar penal pentru ca ar fi primit mita niste arme de vinatoare de la Fanel Pavalache, singurul condamnat pentru coruptie in guvernarea Nastase.

Si dosarul lui Serban Mihailescu (foto), zis Miki Spaga, provine din disjungerea unui alt dosar, cel privind mita de 20.000 de euro pe care ar fi primit-o pentru a interveni in cazul falimentului Bancii Internationale a Religiilor. Declaratia incriminatoare la adresa fostului sef al SGG a fost facuta chiar de catre Fanel Pavalache, un consilier guvernamental si un apropiat de-ai lui Mihailescu. Conform rechizitoriului, Pavalache le-ar fi povestit procurorilor cum i-a trimis lui Serban Mihailescu, in mai multe rinduri, 11 pusti de vinatoare, prin soferul acestuia. O declaratie importanta la dosar este cea a soferului Cristi Zamfir, care a declarat procurilor ca a fost de mai multe ori la vila de la Snagov a lui Serban Mihailescu pentru a-i duce diverse obiecte, printre care se numarau si sase arme de vinatoare. Serban Mihailescu este acuzat de fapte de coruptie. Procurorii sustin ca seful SGG ar fi fost ajutat in savirsirea acestor fapte si de catre Marin Bucur, presedintele Asociatiei de Vinatoare „Cerbul Bucuresti“, care e anchetat si el sub acuzatia de complicitate la infractiunea de coruptie pentru ca a inregistrat armele pe asociatia sa de vinatoare. Marin Bucur este prietenul din copilarie al lui Adrian Nastase si patronul restaurantului de lux Casa Capsa, loc in care Serban Mihailescu si-a aniversat vinerea trecuta ziua de nastere.

Mama lui Mitrea, casa de la clientii politici ai fiului

Dosarul lui Miron Mitrea s-a nascut prin disjungerea dosarului Zambaccian al lui Adrian Nastase. Acuzatiile sint similare: mita contra functii.

Fostul ministru al Transporturilor in guvernul Adrian Nastase, Miron Mitrea (foto), este acuzat de luare de mita. Procurorii DNA sustin ca mituirea consta in lucrari de constructii in valoare de 3,5 miliarde de lei vechi, executate la o casa situata in Baneasa, detinuta de mama lui Miron Mitrea, Viorica Mitrea. Imobilul a fost renovat si extins intre anii 2001 si 2004 de catre firmele Vertcon, Conimpuls si Regal din Bacau. Vertcon a fost infiintata de Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat in ministerul condus de Mitrea, si de Irina Jianu, fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii, institutie aflata in subordinea aceluiasi minister. Pe perioada in care Vertcon a lucrat la extinderea imobilului cu 100 de metri patrati, casa era, oficial, in proprietatea unui anume Ion Scarlat. Mama lui Miron Mitrea a cumparat imobilul abia pe 2 februarie 2004, pentru ca ulterior sa il vinda pentru 280.000 de euro lui Marius Opran, apropiat al sotilor Adrian si Dana Nastase. Lucrarile de extindere si renovare a casei detinute de catre Viorica Mitrea au fost considerate de procurorii DNA ca reprezinta mita luata de fostul ministru al Transporturilor pentru a-i mentine in functii pe Sergiu Sechelariu si Irina Jianu. Acest dosar a fost intocmit prin disjungere din dosarul Zambaccian, in care fostul premier Adrian Nastase si Irina Jianu sint urmariti penal, de la sfirsitul anului 2006, pentru luare, respectiv dare de mita. „Eu sint urmarit penal de mai bine de un an in acest caz. Dosarul a fost disjuns inca de atunci. Nu inteleg de ce se mai declanseaza o data urmarirea penala“, a declarat Mitrea pentru Cotidianul, anul trecut.

Codrut Seres este acuzat de tradare

Codrut Seres, fostul ministru al Economiei, este invinuit in „dosarul spionilor“ de cele mai grave acuzatii care se aduc unor demnitari.

Tradare prin divulgare de informatii secrete si sprijinirea unui grup infractional sint acuzatiile aduse de catre procurori lui Codrut Seres (foto) in celebrul „dosar al spionilor“, alaturi de oamenii de afaceri Stamen Stancev si Vadim Benyatov. Seres este suspectat ca ar fi servit interesele lui Stamen Stancev, considerat capul retelei de spionaj economic, in mai multe cazuri, de la privatizari pina la contracte ieftine de energie, cum ar fi cazul ALRO Slatina. Potrivit reprezentantilor Parchetului General, numele lui Codrut Seres apare implicat in privatizarile societatilor Electrica Muntenia Sud, Petrom, Turceni si in vinzarea actiunilor Romexterra Bank detinute de Transgaz. Relatia de prietenie dintre ministrul Economiei si Stancev era una foarte apropiata, conform re-zolutiei Parchetului General. Intr-una dintre convorbirile dintre cei doi care exista la dosar, Stancev i se adresa ministrului Economiei folosind direct prenumele acestuia, Codrut. Conform documentelor, „relatia deosebit de apropiata dintre cei doi rezulta din intreaga probatiune a cauzei, probatoriul administrat dovedind ca Stamen Stancev a fost un apropiat al biroului demnitarului“ - fapt cunoscut si de Roxana Iacob, sefa de cabinet a ministrului Economiei si Comertului, care ar fi fost permanent la curent cu relatia privilegiata dintre cetateanul strain si demnitarul roman. Cel mai semnificativ argument al procurorilor privind relatia personala dintre cei doi este faptul ca „Stamen Stancev a fost invitat la nunta ministrului, desfasurata in anul 2006, in contextul in care cei doi au avut in intervalul 2005-2006 mai multe intilniri in afara cadrului oficial, atit in Romania, cit si in strainatate“. Despre acest dosar, fostul ministru Seres a declarat ca „este vorba despre un dosar politic si un circ mediatic orchestrat de papusarul Traian Basescu si realizat de mina doamnei Monica Macovei“. In acest dosar, procurorii au mai cerut punerea sub invinuire si a unor functionari ministeriali: Dorinel Mucea si Mihai Donciu.

sursa Cotidianul


Niciun comentariu: