luni, 24 martie 2008

Biserica Sfanta Vineri va fi recladita


Patriarhul Bisericii Ordodoxe, PF Daniel, a pus ieri prima piatra la temelia bisericii. Aceasta va fi reconstruita la 150 de metri de fostul lacas de cult, demolat in perioada comunista. Dupa ce a pus piatra de temelie, patriarhul a tinut o scurta slujba.
"Astazi traim un moment deosebit, si anume invierea bisericii Sf. Vineri-Hereasca din Bucuresti. Chinuita si omorata prin demolare in ziua de vineri, 19 iunie 1987, din ordinul dictatorilor Nicolae si Elena Ceausescu, biserica Sf. Vineri-Hereasca din Bucuresti, un simbol al Capitalei, incepe sa invie astazi, 23 martie 2008, in duminica a doua din Postul Mare, cu trei zile inainte de sarbatoarea Bunei Vestiri, prin punerea pietrei de temelie pentru reconstruirea ei, nu departe de locul pe care ea a dainuit 148 de ani. Parintele Gelu Bogdan, fost paroh al bisericii Sf. Vineri-Hereasca, care a trait puternic tragedia martiriului acestei biserici din 1987, a fost numit de noi paroh al noii biserici Sf. Vineri-Hereasca pentru ca timp de aproape 21 de ani s-a ostenit si a luptat pentru reconstruirea acestei biserici, obtinand un teren nou, din partea Primariei Sectorului 3 al Capitalei, si s-a ingrijit de proiect si de toate aprobarile necesare pentru ca lucrarile sa poata incepe in curand", a spus PF Daniel.
"Jos Ceausescu!"
Biserica Sfanta Vineri-Herasca din Bucuresti a fost construita in 1645. Era una dintre cele mai iubite biserici din Bucuresti, ea ramanand in memoria populara prin faima inaltei credinte ce izvora din venerarea icoanei facatoare-de-minuni a Cuvioasei Parascheva. La ordinul Elenei Ceausescu, sub pretextul sistematizarii Bucurestiului, lacasul de cult a fost pur si simplu ras de pe fata pamantului, chiar intr-o zi de vineri. La data de 14 iunie 1987, parintele Gelu Bogdan a savarsit ultima Liturghie in Biserica Sfanta Vineri. A doua zi, la 04:00 dimineata, biserica era inconjurata de panouri inalte de peste doi metri, si trei ore mai tarziu, parohul a fost anuntat de oamenii Primariei ca biserica nu va fi mutata, ci demolata, la fel ca si casa parohiala (un asezamant cu 25 de apartamente, cu muzeu si biblioteca, construita din 1887).
Parintele Gelu Bogdan a povestit cum s-a petrecut tragedia din acea zi fatidica:
"Pe 16 iunie 1987, intreaga casa parohiala era distrusa. Pe 17 am fost informat ca exista trei solutii pentru biserica: mutarea pe banii statului, mutarea pe banii bisericii sau demolarea. Inca mai credeam ca pot salva biserica. La 13.30 am fost anuntat insa ca se va darama.
Am fost in audienta la Ilie Ceusescu, la Tamara Dobrin, insa toti imi raspundeau ca "nu se poate face nimic, e dispozitia Tovarasei..." Zeci de oameni de cultura au protestat in zadar. Cordoane de militieni si securisti au inconjurat Biserica. Obiectele de cult au ajuns la Cernica, iar cele cu valoare istorica au ajuns, prin bunavointa si ajutorul lui Panait I. Panait, la Muzeul Herestilor". Demolarea a inceput pe data de 19, la orele 18.00. Pentru prima oara oamenii au strigat: "Jos comunismul! Jos Ceausescu!". S-au operat arestari, lumea nu ceda. Muncitorii au refuzat sa darame biserica si au fost adusi puscariasi, carora li s-a promis reducerea pedepsei. "La 20.30 puscariasul care s-a agatat de turla a cazut si am aflat ca dupa cateva saptamani a murit in spital.
In genunchi, lumea plangea in hohote, se auzeau blesteme, iar securistii arestau...In scurt timp, din vestita biserica nu mai ramasese nimic. Doar un covor de lumanari se asternuse pe locul stravechii ctitorii, lumanari care plangeau tragedia neamului romanesc". (B.M. http://www.ziua.ro/ )

Niciun comentariu: