luni, 31 martie 2008

Preotul Ioan Ţivlea nu a încălcat legea


Curtea de Apel Cahul a decis joi că preotul Ioan Ţivlea nu a încălcat legea şi avea dreptul să profeseze în Republica Moldova. Ioan Ţivlea este unul dintre cei patru preoţi ai Mitropoliei Basarabiei, toţi cetăţeni români, cărora li s-a interzis în decembrie să rămână pe teritoriul Republicii Moldova, pentru că nu ar fi avut actele necesare. Toţi au atacat deciziile în instanţă.
Avocatul Alexandru Postică îi reprezintă pe toţi cei patru preoţi şi a explicat la BBC ce a hotărât Curtea.
"Curtea de Apel a casat decizia din ianuarie a judecătoriei Cahul prin care Ioan Ţivlea a fost declarat vinovat pentru că nu avea permis de desfăşurare a activităţii de preot. Domnul Ţivlea a fost acum declarat nevinovat", a spus Alexandru Postică.
Avocatul mai spune însă că pentru ca preotul să poată acum să rămână în parohia din raionul Cuza Vodă are nevoie de un permis de şedere. După problemele de abia acum încep să apară.
Avocatul Alexandru Postică a explicat că potrivit legii, odată ce instanţa a hotărât că preoţii sunt nevinovaţi, şi aveau dreptul să muncească în Republica Moldova, nu mai există piedici pentru ca Biroul de Migraţii să le elibereze şi permise de şedere.
Situaţia stă însă aşa doar pe hârtie, spune el. Biroul nu i-a eliberat permis lui Ioan Ţivlea de exemplu, de luna trecută, aşa cum trebuia, pentru că acesta se afla în plin proces privind drepturile de muncă.
Domnul Postică e de părere chiar că autorităţile de la Chişinău continuă să îi persecute pe preoţii români, care îi sunt clienţi. Şi explică de ce crede asta.
"Autorităţile au intervenit deja şi în cazul domnului Ţivlea şi al domnului Budescu. Luni am fost chemaţi la Biroul Migraţie unde trebuia să ni se elibereze permisele de şedere", spune avocatul.
"Nu mică mi-a fost mirarea când am văzut că permisele nu au fost eliberate. Dimpotrivă, am fost duşi la judecătorie, pentru a fi luată o decizie pe baza aceloraşi învinuiri asupra cărora s-au pronunţat deja instanţele", spune domnul Postică.
Avocatul a dat în judecată Biroul Migraţie pentru a obţine permisele de şedere pentru toţi cei 4 preoţi, Ioan Ţivlea, Iulian Budescu, Ionel Bâgea şi Florin Dumitraşcu, după ce instanţele au hotărât în cazul lor că aveau dreptul să muncească pe teritoriul moldovean.
Cei patru şi o călugăriţă au fost expulzaţi începând cu decembrie anul trecut din Republica Moldova, pe motiv că nu aveau actele necesare să îşi desfăşoare activitatea. Preoţii, cetăţeni români, au parohii subordonate Mitropoliei Basarabiei.
Decretele de expulzare au venit la scurt timp după ce preşedintele Vladimir Voronin a acuzat Mitropolia Basarabiei că ar avea atitudini ostile faţă de Republica Moldova.
sursa BBC

Niciun comentariu: