luni, 31 martie 2008

Fabrica de profesori in impostura de la Medicina bucuresteana


Modelul Oprescu nu pare deloc singular la Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti. Obtinerea titlurilor academice fara indeplinirea conditiilor legale devine regula.
Dupa ce Cotidianul a prezentat modul in care senatorul PSD Sorin Oprescu a obtinut titlul de profesor universitar la UMF "Carol Davila" din Bucuresti fara sa indeplineasca criteriul minim al articolelor publicate in reviste de virf, conducerea universitatii a facut front comun pentru a-si apara confratele. Astfel, rectorul Florian Popa a refuzat sa ne permita, in baza Legii liberului acces la informatiile de interes public, sa consultam dosarul de candidat cu care Oprescu a obtinut titlul de profesor universitar in anul 2000. Cu toate acestea, Ministerul Educatiei ne-a declarat in mod oficial ca asemenea documente reprezinta informatii de interes public si ne-a indrumat spre conducerea UMF.
Florian Popa candideaza vineri, singur pe post, pentru un nou mandat de rector al UMF. Cazul Oprescu se dovedeste insa doar un exemplu pentru modul in care, sub mandatul sau, o serie de alte cadre universitare au obtinut ori sint pe cale sa obtina titlul de profesor universitar fara a indeplini unele cerinte minime. Mai exact, este vorba de obligativitatea publicarii a cel putin doua articole intr-o revista cotata ISI.
Cazul conferentiarului Monica Pop a fost prezentat de Cotidianul in urma cu putin timp. Desi nu avea nici un articol cotat ISI, ea a fost validata pe post de o comisie condusa de Popa, iar mai apoi de senatul universitar. Vineri, si ea candideaza singura pe post la un nou mandat de prorector in echipa lui Florian Popa. De fapt, nici unul dintre candidatii la functiile de rector, prorector si secretar stiintific nu are adversari in alegerile de vineri.
In continuare va prezentam doua cazuri de profesori universitari din UMF care si-au dobindit titlul in afara legii. Daniela Ion este profesor de fiziologie din 2007, iar in fisa ei de autoevaluare, publicata pe site-ul UMF, declara ca a publicat patru articole cotate ISI intr-o revista din Satu Mare. Dar o vizita la Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamintul Superior din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii (CNCSIS), unde am verificat informatia in baza de date cu articole cotate ISI, pusa gratuit la dispozitia publicului, ne-a confirmat ca Daniela Ion nu a publicat nici un articol cotat ISI. Revista indicata de ea, aceeasi ca si in cazul Monicai Pop, este doar indexata ISI, adica se afla intr-o baza de date a publicatiilor internationale, fara ca articolele publicate sa fie verificate si garantate din punct de vedere calitativ, cum se intimpla cu revistele cotate ISI. Cazul Danielei Ion este cu atit mai surprinzator cu cit ea este presedintele Comisiei de stiinte medicale din cadrul CNCSIS, dar si consilier al secretarului de stat responsabil cu invatamintul superior din Ministerul Educatiei si Cercetarii. "Stiu ca ati descoperit ca revista in care am publicat este doar indexata ISI, si nu cotata ISI, dar eu consider ca am indeplinit toate criteriile pentru a deveni profesor", ne-a spus ea. Cind am intrebat-o cum justifica atunci ca in fisa de autoevaluare a declarat ea insasi ca standardul minim pentru a obtine acest grad este de doua articole cotate ISI, si nu indexate, ne-a rugat sa-i transmitem intrebari in scris, deoarece nu mai doreste sa discute pe acest subiect.
Petru Armean, fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii si actual director general al Scolii de Sanatate Publica si Management Sanitar, a fost validat ca profesor de catre conducerea UMF anul acesta, dupa ce, in 2004, devenise profesor si la Universitatea din Oradea. El declara in fisa de autoevaluare ca indeplineste standardele minime, publicind doua articole cotate ISI. Aceeasi baza de date din cadrul CNCSIS ne-a aratat insa ca nu a publicat nici un astfel de articol. "E vina lor! Nu au baza de date la zi! Eu am publicat un articol ISI in ultimii patru ani intr-o revista din Romania. Indeplinesc toate criteriile", ne-a declarat Armean. Cind l-am rugat sa ne comunice numele articolului si revista a refuzat, spunind ca nu e treaba noastra, desi legea il obliga sa faca public acest lucru pe site-ul universitatii, unde se gaseste insa doar numarul articolelor, fara a se preciza si datele lor de identificare
sursa Cotidianul

Niciun comentariu: