luni, 31 martie 2008

Nemtii combat extremismul cu benzi desenate




Andi e cel mai nou personaj de comics creat pentru a lupta impotriva fundamentalismului in Germania: e neamt si are o prietena turcoaica, inteligenta, simpatica si devotata Islamului.

Andi e tinarul protagonist al benzii desenate pe care guvernul regional al landului Renania de Nord - Westfalia o distribuie in rindul elevilor de 12-16 ani pentru a combate fundamentalismul religios si xenofobia in bancile scolii.
Aceasta nu e prima initiativa de acest gen a ministerului de interne regional din acest land, intrucit autoritatile mai au mai tiparit, inainte, un alt comic menit sa atraga atentia asupra pericolului reprezentat de gruparile radicale, in general. A fost tiparit deja un prim tiraj de 100.000 de exemplare, care au fost distribuite adolescentilor din regiune.
Prin acest BD, care are 38 de pagini color si o calitate grafica deosebita, autoritatile incearca sa se apropie de tineri, printr-un limbaj destul de slobod, pentru a-i face constienti de problematica intolerantei religioase si a multor forme de extremism. Pina si ministrul de interne regional, Ingo Wolf, si-a adus contributia, aparind in primele pagini ale revistei cu urmatorul avertisment: “Asa cum am vazut si in numarul trecut al revistei, extremistii incearca sa seduca, prin propaganda lor, tineri ca voi”.
Protagonistul povestii e Andi, un adolescent a carui estetica moderna e reprezentata prin sapca de baseball, parul ciufulit si maioul purtat peste tricou. Andi are o prietena turcoaica - o fata simpatica, desteapta si cu mare credinta in Islam, merge peste tot cu capul acoperit de val -, fiind totodata o mare aparatoare a sistemului democratic. Fratele ei, Murat, trece momentan printr-o criza pentru ca nu reuseste sa-si gaseasca un post de ucenic si pune refuzurile primite pe seama xenofobiei.
Astfel, Murat devine prada perfecta pentru noul elev din liceu, Harun, care etaleaza o ideologie islamista solida si o abordare rece si care il asigura ca e discriminat din cauza religiei sale. In curind, cei doi vor deveni din ce in ce mai apropiati, iar Murat se va pune la dispozitia lui Harun, care il indeamna sa puna capat oricaror prietenii cu necredinciosii, conform cerintelor Islamului. Murat nu va mai putea sa joace nici baseball si, pe deasupra, nu-i va permite surorii sale sa mearga la cinema cu Andi.
In cele din urma, Harun ii prezinta lui Murat un imam radical, propovaduitor al urii impotriva ne-musulmanilor, care cheama la “lupta cu necredinciosii” si incearca sa-i convinga pe tineri sa devina “martiri”. Din paginile revistei cititorul mai afla si ca Murat descopera, pe Internet, abundente dovezi de extremism, pe site-uri care prezinta clipuri despre razboiul din Irak, pentru care dau vina pe occidentali.
BD-ul mai are si o anexa cu titlul promitator “Tot ce-ai vrut sa stii vreodata despre islamism”, amintind totusi ca “dorinta de a inlocui sistemul constitutional german cu un altul de tip religios va fi considerata intotdeauna anticonstitutionala”.
Bineinteles, povestea e cu happy end: Murat scapa din ghearele integristilor si se intoarce la sora si la prietenii lui de odinioara, ba chiar obtine si slujba pe care nu o gasea inainte. Guvernul renan a considerat ca finalul fericit este cea mai buna lectie moralizatoare.

sursa Cotidianul

Niciun comentariu: