miercuri, 26 martie 2008

Găgăuzia se pregăteşte pentru turul doi al alegerilor parlamentare



Comisia Electorală Centrală (CEC) a Găgăuziei este gata să desfăşoare runda a doua alegerilor în Adunarea Populară de la Comrat, care se vor desfăşura duminica viitoare.
"În runda a doua alegerilor vor avea loc în 17 districte cu un singur mandat, unde, potrivit rezultatelor primei etape a alegerilor, nimeni din candidaţi n-a acumulat necesarul de 50 la sută plus un vot. În corespundere cu art.70 al Legii privind alegerile în Adunarea Populară, ele vor fi recunoscute valide indiferent de numărul de alegători, care au participat la scrutin", a declarat Piotr Ivanov, preşedintele Comisiei Electorale de la Comrat. Ivanov a precizat, de asemenea, că este soluţionată chestiunea privind finanţarea rundei a doua a alegerilor, pentru desfăşurarea căreia din bugetul local au fost alocate 400 mii de lei.

sursa www.presa.md

* pentru cei mai putini cunoscatori cateva date despre aceasta regiune autonoma din Cadrul Basarabiei de peste Prut:

Găgăuzia este o unitate teritorială autonomă cu un statut special
care, fiind o formă de autodeterminare a găgăuzilor, este parte integrantă şi inalienabilă a Republicii Moldova. Conform art.111 al Constituţiei Republicii Moldova, UTA Găgăuzia soluţionează de sine stătător, în limitele competenţei sale, în interesul întregii populaţii, problemele cu caracter politic, economic şi cultural. Pe teritoriul unităţii teritoriale autonome Găgăuzia sînt garantate toate drepturile şi libertăţile prevăzute de "Constituţia" şi "legislaţia" Republicii Moldova. În Găgăuzia activează organe reprezentative şi executive potrivit "legii".

Amplasare
Sud-estul Republicii Moldova, la frontiera cu Ucraina (reg. Odessa).

Suprafaţă
1,83 mii km2.

Populaţie
155.646 locuitori (4,6% din numărul total al populaţiei RM, exceptînd populaţia din Transnistria), dintre care 133477 găgăuzi, 12702 moldoveni, 7811 bulgari, 3882 ruşi, 3710 ucraineni (conform datelor recensămîntului din anul 2004).

Religie
Preponderent ortodoxă (93%).

Limbă
Găgăuză, moldovenească şi rusa.

Localităţi
Total — 32; municipii — 1 (Comrat), oraşe — 2 (Ceadîr-Lunga, Vulcăneşti), sate (comune) — 23 (28 localităţi). UTA este structurată administrativ în trei raioane (dolay): Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcăneşti.

Localitatea de reşedinţă
Municipiul Comrat.

Economie
Caracter agroindustrial (cereale, culturi de cîmp, viticultură şi vinificaţie, creşterea animalelor, tutun). Sînt înregistrate peste 5000 de întreprinderi (agricole, prelucrare, textile, confecţii), 14 fabrici de vin, peste 450 de întreprinderi reprezintă micul business. Pe teritoriul UTA este amplasată o Zonă Economică Liberă — “Valcaneş”.


Niciun comentariu: