luni, 31 martie 2008

Nordul Bucovinei: Martirii romani pomeniti la Fantana Alba



Autoritatile locale din raionul Hliboca a reactionat la sesizarea parlamentarului roman din Ucraina, Ion Popescu, privind situatia referitoare la taierea brazilor de pe pamantul insangerat al martirilor romani de la Fantana Alba (nordul Bucovinei), transmite un comunicat al Comunitatii Romane din Ucraina primit la redactia Romanian Global News.
Raspunzand la sesizarea d-lui Ion Popescu, la administratia raionala de stat Hliboca miercuri, 26 martie a avut loc sedinta grupului de lucru privind examinarea situatiei de la Varnita (Fantana Alba).
La insistenta deputatului la sedinta au participat consilierii parlamentari Aurica Bojescu, deputat in Consiliul regional Cernauti, Petru Posteuca, deputat in Consiliul raional Hliboca precum si reprezentantii preotimii romanesti in frunte cu Protopopul raionului Hliboca, Ioan Gorda.
La sedinta a fost respins proiectul propus de administratie de a construi pe locul respectiv o capela cu turnul in forma de ceapa, deoarece nu corespunde stilului ortodox romanesc.
In urma dezbaterilor s-a ajuns la intelegerea, ca este necesar de a construi un memorial, tinand cont de continutul lui national si spiritual romanesc din zona.
Dupa ce s-a clarificat, ca administratia locala nu a prevazut resurse in bugetul raional pentru programul de dezvoltare national-culturala a popoarelor bastinase, Aurica Bojescu, secretar responsabil al Uniunii Interregionale „Comunitatea Romaneasca din Ucraina”, a propus sa fie elaborat de urgenta acest program, prin care conform art.119 (p.3) al Constitutiei Ucrainei administratiile locale de stat sunt obligate sa le realizeze si totodata sa fie alocata suma necesara pentru aceasta constructie.
Consilierii deputatului poporului din Ucraina au declarat, ca Ion Popescu va tine sub observatie si in continuare evolutia situatiei din zona.
Duminica, 30 martie la Hliboca a fost organizat un simpozion consacrat evenimentelor tragice de la Fantana Alba si marti, 1 aprilie, impreuna cu bisericile din zona, cu administratia raionala Hliboca va organizata traditionala slujba de pomenire a martirilor romani, cazuti la 1 aprilie 1941.

sursa Romanian Global News

Niciun comentariu: