luni, 31 martie 2008

Ministrii penali: faptele pe care Curtea Constitutionala le ingroapa in Parlament (I)



• Decizia Curtii Constitutionale potrivit careia inceperea urmaririi penale a ministrilor si fostilor ministri care sint si parlamentari nu se poate face decit cu avizul Camerelor din care fac parte arunca intr-un termen imposibil de prevazut momentul in care cinci mari dosare de coruptie vor ajunge in fata unei instante. • Cotidianul trece in revista principalele capete de acuzare pe care procurorii le-au putut documenta pina in momentul in care, sub o forma sau alta, aceste dosare au fost blocate, in principal prin invocarea unor vicii de procedura de catre cei vizati

Adrian Nastase nu scapa de judecata

In pofida deciziei Curtii Constitutionale, Adrian Nastase poate fi trimis in judecata pentru o parte din dosarul Zambaccian.

Adrian Nastase este acuzat in dosarul Zambaccian de trei infractiuni: luare de mita, pentru bunurile din China si lucrarile de amenajari interioare la imobilul din Bucuresti si la casa de la Cornu, de santaj, pentru ca, ulterior deschiderii dosarului, l-a amenintat pe principalul martor al acuzarii, Ioan Paun, fostul consul al Romaniei in China, si, in fine, de insusire de foloase necuvenite, pentru ca ar fi primit ilegal, in 2004, prin intermediul firmelor Eurografica si Vertcon, materiale de campanie electorala in valoare totala de 28 de miliarde de lei vechi (circa 700.000 de euro la cursul de atunci).

Surse judiciare sustin ca, in pofida deciziei de luni a Curtii Constitutionale, Nastase ar putea ajunge din nou in fata judecatorilor. Aceasta intrucit DNA pregateste disjungerea ultimei parti din dosar, cea care priveste finantarea ilegala a campaniei sale electorale. Infractiunea respectiva ar fi fost comisa de Nastase in calitate de presedinte al PSD, si nu de prim-ministru, caz in care procurorii nu au nevoie de nici un fel de aviz pentru declansarea urmaririi penale. Aceste avize sint necesare, conform Constitutiei, doar pentru infractiuni comise in exercitiul functiei de ministru, or, Nastase ar fi beneficiat ilegal de finantarea campaniei sale in calitate de sef de partid.

Dosarul de coruptie al lui Adrian Nastase are 30 de volume si contine zeci de marturii date de soferi, gestionari, muncitori, administratori de firme sau ale fostului consul al Ro-maniei in China Ioan Paun. Pina si ofiteri SPP care au asigurat protectia familiei Nastase in China au povestit procurorilor DNA modul in care acestia au procedat la „shoppinguri“ facute de cei doi in aceasta tara, care insumeaza peste o jumatate de milion de dolari. Toate aceste marturii sint insotite de probe materiale din cele mai diverse: facturi, registre contabile, liste de cumparaturi, expertize ale Institutului de Criminalistica, declaratii vamale, scrisori trimise de Dana Nastase consulului Paun in care-i indica ce anume trebuie sa cumpere din bazarurile chinezesti. Mai mult, dupa ce procurorii DNA au deschis dosarul, Adrian Nastase a incercat santajarea principalului martor al acuzarii, Ioan Paun, pe care l-a amenintat, printr-un apropiat, ca va dezvalui in mass-media ca ar fi agent sub acoperire, fapt care, indiferent daca e adevarat sau nu, ar fi compromis iremediabil cariera diplomatica a fostului consul.
Dosarul de luare de mita al lui Adrian Nastase a pornit de la doua denunturi. In 24 ianuarie 2006, Cristina Popa, fost administrator al firmei Vertcon SA din Bacau, le-a relatat procurorilor modul in care, in perioada 2002-2004, Irina Jianu, pe atunci sefa Inspectoratului de Stat in Constructii, care controla in fapt Vertcon, a determinat-o sa achite din conturile societatii bunuri importate din China de Adrian si Dana Nastase. „Pentru efectuarea formalitatilor vamale au fost folosite facturi completate in fals pe formulare «in alb» ce aveau aplicate doar stampilele si semnaturile furnizorilor chinezi, formulare expediate prin posta de Ioan Paun din cadrul Ambasadei Romaniei din China“, se arata in rechizitoriul DNA. Chinezariile, in valoare totala de peste o jumatate de milion de dolari, erau cumparate din bazaruri fie personal de Dana Nastase, fie de Paun si erau trimise pe mare pina in portul Constanta, de unde ajungeau la depozitul Vertcon din Bacau, iar de acolo, la imobilele familiei Nastase din Zambaccian si Cornu sau la casa din Strada Cristian Tell a unui apropiat al familiei fostului premier. Toate aceste bunuri erau inregistrate drept cheltuieli in registrele contabile ale Vertcon, dar reprezentau, conform procurorilor, mita primita de Nastase pentru a o mentine in functie pe Irina Jianu.
In 9 martie 2006, Ioan Paun a depus, la rindul sau, un denunt penal la DNA in care arata cum a fost obligat de fostul premier, in schimbul mentinerii sale in functie, sa cumpere bunuri de pe piata chinezeasca pentru familia Nastase, sa le ambaleze, sa le depoziteze intr-o cladire detinuta de Ambasada Romaniei in China si, ulterior, sa le expedieze in Romania. Tot Paun se ocupa si de registrele de cumparaturi intocmite la solicitarile Danei Nastase, si de expedierea prin posta a documentatiilor in alb emise de firme chinezesti. Paun a primit de la sotii Nastase 711.000 de dolari pentru aceste achizitii, din care a cheltuit 592.000 de dolari, iar restul i-a predat DNA.
Adrian Nastase a facut intre 2002 si 2004 trei vizite oficiale in China, insotit de Dana Nastase, care a mai fost in alte trei excursii pentru a „importa“ bunurile necesare caselor din Zambaccian si Cornu. Dana Nastase a cumparat din China practic tot necesarul unei gospodarii. Listele de cumparaturi depuse de Paun la dosar cuprind bunuri din cele mai diverse: vase WC, chiuvete, bideuri, cazi de baie, cabine de dus, oglinzi, veioze, paturi, brazi de Craciun, plapumi, perne, lenjerii de pat, covoare, draperii, ciucuri de draperii, perdele, fete de masa, ciorapi, peruci, posete, rochii, biciclete, aparate de taiat oua, masini de taiat taitei, lanterne, tacimuri, flori si legume artificiale, hamace, clopotei, ceasuri breloc, strecuratori etc. Mare parte a acestor obiecte au fost identificate de procurori la perchezitiile efectuate in apartamentele vecine din blocul din Zambaccian (unul detinut de Andrei, fiul lui Adrian Nastase) sau in casa din Cristian Tell, cumparata de Paul Opris de la Tamara Cernasov, matusa prin alianta a fostului premier. Apartamentul din Zambaccian al sotilor Nastase nu a putut fi perchezitionat, intrucit cererea adresata de DNA conform prevederilor Constitutiei a fost respinsa in 7 martie 2003 de plenul Camerei Deputatilor. Ulterior, Adrian Nastase a invitat un comando de ziaristi sa-i „perchezitioneze“ locuinta, astfel incit procurorii au atasat la dosar si inregistrarile televiziunilor in care apar o parte din obiectele indicate in lista lui Paun. Fostul consul le-a predat procurorilor pina si foto-grafii facute de Dana Nastase in China cu obiectele pe care voia sa le achizitioneze.
Sotii Nastase duceau bani cash in China pentru cumparaturile facute. Paun isi aminteste cum a preluat de la un pilot Tarom o mapa neagra pe care i-a dat-o Danei Nastase. „Impreuna cu dinsa am deschis aceasta mapa. Imi amintesc ca, atunci cind am facut acest lucru, eram in masina si in interiorul mapei era un top de hirtie A4 care avea in mijloc un decupaj, din interiorul caruia am scos trei teancuri de bancnote, fiecare continind 10.000 de dolari“, scrie Paun in declaratia data procurorilor.

Dupa ce DNA a inceput ancheta, in 2006, Adrian Nastase a incercat sa-l santajeze pe Paun pentru ca acesta sa-si schimbe declaratiile si sa nu predea procurorilor probele materiale aflate in China. In acest scop l-a invitat, in zilele de 13 si 14 martie 2006, pe Octavian Cretu, administrator al firmei Romaqua Borsec si apropiat al lui Paun, in biroul sau din Camera Deputatilor si i-a cerut sa intervina pe linga fostul consul pentru a-l determina sa nu mai colaboreze cu procurorii. Cretu a sesizat insa DNA inaintea acestor intilniri, iar procurorii l-au echipat cu aparatura de inregistrare ambientala. Nastase avea doua solutii complementare pentru
a-l convinge pe Paun: fie sa plece citiva ani din tara si sa-l sustina financiar, fie sa-l santajeze in caz ca refuza prima oferta. „Deci Irina Jianu vrea sa anunte ca el (Paun - n.red.) i-a spus ca e ofiter sub acoperire. Deci iese un scandal si o mizerie. Mie nu-mi lasa posibilitatea decit a unui atac care sa mearga pe toate zonele“, i-a spus, conform inregistrarilor din dosar, Adrian Nastase lui Octavian Cretu. Fostul consul nu s-a lasat intimidat si a depus marturie in dosarul de coruptie al sotilor Nastase.
In timpul urmaririi penale, Adrian Nastase s-a prevalat de dreptul de a nu declara nimic anchetatorilor, preferind sa se apere direct in fata instantei. Insa, odata ajuns in instanta, Adrian Nastase a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate, pe motiv ca inceperea urmaririi sale penale nu a avut avizul presedintelui Basescu. Exceptia a fost admisa de Curtea Constitutionala care, dupa ce avizul prezidential a fost obtinut, a decis luni ca e nevoie si de avizul Camerei Deputatilor.


Niciun comentariu: