duminică, 4 mai 2008

Secuiul, romanul si autoguvernarea



După jurământul în limba maghiară, înainte să poată spune şi în limba română că va „depune toate eforturile pentru păstrarea şi promovarea limbii, a tradiţiilor şi a culturii româneşti”, Ferencz László din Macău a fost pus în faţa a trei întrebări de către deputatul Mihaela Bucin din Autoguvernarea Românească din Macău.

Aceasta l-a întrebat: „Care vă este limba maternă?” Ferencz a răspuns: „Maghiara.” A doua întrebare: „Ce religie aveţi?” Răspunsul: „Catolică.” „Ce naţionalitate aveţi?” La care răspunsul a fost: „Maghiară.” După al treilea răspuns, profesoara Bucin s-a ridicat de pe scaun, spunând: „În aceste condiţii eu nu mai vreau să fac parte din autoguvernarea românească. Îmi dau demisia.” Şi a părăsit sala.

Cei din sală nici n-au avut timp să conştientizeze ce se întâmplă, când Aurel Becan, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Macău s-a ridicat şi a spus că şi el îşi dă demisia din autoguvernare. Scenariul a fost pregătit – fără ştirea celor de la primărie şi a celor de la comisia electorală – pentru a protesta public faţă de fenomenul etnobusiness-ului. Văzând cum stau lucrurile, noul deputat „român”, care cu câteva minute înainte a recunoscut în faţa tuturora că el este maghiar, a dat înapoi mandatul, renunţând la această funcţie şi părăsind sala.

Unii, mai inocenţi, se vor întreba: De ce au candidat ungurii la alegerile minoritare româneşti? E suficient să cerceteze datele electorale din 2006, să-şi dea seama pe ce liste au figurat mulţi candidaţi ne-români. Fără să vorbim acum despre acţiunile asociaţiei „româneşti” a renumitului ţigan Papp Zoltán sau despre cele ale Asociaţiei Române din Budapesta, care au sprijinit candidatura a numeroşi ne-români, atât în capitală cât şi în provincie, au fost ajutate să intre în autoguvernări româneşti persoane care nu aparţin comunităţii noastre de o asociaţie cu un nume lung şi mincinos (Asociaţia pe Ţară de Reprezentare a Intereselor – sic! – Românilor din Ungaria), condusă de Gheorghe Gulyás şi Traian Cresta, actualii (şi foştii) vicepreşedinte şi preşedinte ai Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria. Sprijinit de această asociaţie, Ferencz László, un ungur din România, cu origini de prin secuime, stabilit în Macău, a fost încurajat să candideze la alegerile româneşti şi să creadă că de-acum înainte domnia sa va putea să-i reprezinte (sau să-i conducă) pe români. Este şi mai tragi-comic în toată situaţia, că în campania electorală de acum doi ani, acest domn a fost sprijinit de AŢRIRU ca în caz dacă câştigă să fie chiar preşedintele (!!!) autoguvernării româneşti din Macău. O situaţie mai schizofrenică nici se poate închipui.

Făcând nişte cercetări cine este acest domn Ferencz László, nu ne-a fost greu să-l găsim pe iwiw.hu, un site de prieteni şi cunoscuţi, de unde reiese şi cine îi sunt prietenii şi cercurile de interes: am găsit numai grupări ultra-naţionaliste maghiare, site-uri care pledează pentru alipirea Ardealului către Ungaria. Omul are tot dreptul să aibă părerea lui. Însă NU ARE DREPTUL să îi reprezinte pe românii din Ungaria!!! Nici dacă unii dintre noi sunt atât de josnici, că le cer secuilor să-i reprezinte pe românii din această ţară.

Trădarea celor de la AŢRU s-a dovedit din nou. S-au aliat cu oricine numai pentru a-şi apăra propriile poziţii şi fotolii. Egoismul şi pofta lor nemărginită de bani va duce la pierirea comunităţii româneşti din Ungaria. Seria de ilegalităţi pe care aceşti domni le-au comis este trecută cu vederea de toate oficialităţile maghiare. Ar fi timpul ca România să pună piciorul în prag şi să tragă la răspundere politicienii din ţara vecină şi prietenă. Până când nu va fi prea târziu...


sursa Foaia Romaneasca

Niciun comentariu: