marți, 6 mai 2008

Incepe operatiunea "Marea expulzare"


UE se pregăteşte să trimită acasă opt milioane de imigranţi ilegali
Oficialii Uniunii Europene au finalizat un acord care va facilita expulzarea celor aproximativ opt milioane de imigranţi ilegali aflaţi pe teritoriul comunitar. Măsura nu se aplică românilor şi bulgarilor.
În cadrul reuniunii care va avea loc mâine, reprezentanţii celor 27 de state membre UE vor dezbate proiectul de directivă care va acorda statelor prerogative extinse pentru expulzarea imigranţilor ilegali de pe teritoriile lor. Documentul "stabileşte criteriile şi procedurile care trebuie aplicate în asemenea cazuri". Directiva se va aplica în cazul cetăţenilor care provin din ţări aflate în afara spaţiului UE şi care "se găsesc ilegal pe teritoriul unui stat membru". Măsura nu îi va afecta însă pe solicitanţii de azil.

Mai mult timp pentru identificare
Uniunea Europeană pare să fi înţeles că timpul tot mai redus alocat pentru identificarea imigranţilor ilegali reprezintă una dintre problemele politicii de combatere a imigraţiei clandestine. În prezent, se merge de la limita de 32 de zile de detenţie, în vigoare în Franţa şi Cipru, la două luni, în Italia, şi până la 18 luni, în Germania şi Malta.
Unele ţări, precum Marea Britanie, Olanda şi Danemarca, nu prevăd nicio limită de timp. Noua directivă comunitară va stabili un termen de 6 luni, care va putea fi extins până la 18 luni în cazul ‘’absenţei cooperării din partea persoanei vizate’’ sau a ‘’întârzierilor în obţinerea documentaţiei necesare din partea unor terţe ţări’’.
Acorduri de repatriere
În ceea ce priveşte prerogativele mai mari conferite statelor membre în materie de detenţie şi expulzare a imigranţilor fără acte în regulă, două puncte sunt relevante: posibilitatea de a ţine în detenţie minorii neînsoţiţi şi interdicţia pentru extracomunitarii expulzaţi de a reveni în spaţiul UE înainte de cinci ani. Aprobarea noii directive nu va însemna şi posibilitatea automată de expulzare din UE a opt milioane de persoane, ea putând fi aplicată numai pentru cetăţenii din acele ţări cu care Uniunea a încheiat acorduri bilaterale în materie de repatriere.

SOS „imigraţia internă"
În Europa sosesc anual circa două milioane de persoane, ca în nicio altă parte a lumii, a precizat Hugo Brady, expert din cadrul Centrului pentru Reformă Europeană. Din cele două milioane de imigranţi, până la un milion sunt "ilegali", potrivit Comisiei Europene. Statisticile nu iau în calcul însă un anumit tip de ‘’imigraţie internă’’ în UE, care se confruntă cu afluxuri abundente şi constante din ţări comunitare din Europa de Est, îndeosebi din România şi Bulgaria, spre Vest.
sursa Adevarul

Niciun comentariu: