luni, 5 mai 2008

Catedrala Neamului, un proiect inca tarat prin tribunale



Magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au decis ca procesul in care asociatia "Solidaritatea pentru libertatea de constiinta" cere anularea actului de predare a unui teren catre Patriarhia Romana, pentru ridicarea Catedralei Mantuirii Neamului, sa se judece in continuare, informeaza NewsIn.
Instanta ridicase din oficiu, in data de 14 aprilie, exceptia privind necompetenta materiala a Judecatoriei Sectorului 5. Procesul va fi reluat in data de 26 mai.
Asociatia "Solidaritatea pentru libertatea de constiinta" cere constatarea nulitatii absolute a actului numit "Protocol privind predarea - preluarea terenului atribuit Patriarhiei Romane pentru realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului", semnat de Camera Deputatilor si Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane in data de 13 februarie 2006.
Reprezentantii asociatiei sustin, in motivele de constatare a nulitatii absolute, ca se incalca prevederile articolului 136 din Constitutia Romaniei, potrivit caruia "bunurile proprietate publica sunt inalienabile.
In conditiile legii organice, ele pot fi date in administrare regiilor autonome ori institutiilor publice sau pot fi concesionate ori inchiriate; de asemenea, ele pot fi date in folosinta gratuita institutiilor de utilitate publica".
Potrivit asociatiei "Solidaritatea pentru libertatea de constiinta", terenul de 11 ha, in valoare de peste 200 milioane de euro, atribuit Patriarhiei Romane, este un bun public, care nu poate fi acordat gratuit in proprietate nimanui.
"Constitutia vorbeste de folosinta gratuita, nu de dare a unui bun public in proprietatea altcuiva. Or, prin OUG nr. 19/2005, terenul nu a fost dat in folosinta gratuita, ci in mod ilegal, in proprietatea Patriarhiei BOR. Chiar daca BOR are acum statut de utilitate publica, nu poate primi gratuit un teren al statului in proprietate, pentru ca proprietatea publica este inalienabila, neputand fi deci instrainata in acest mod, ci doar concesionata sau inchiriata", arata reprezentantii asociatiei in actiunea inaintata Judecatoriei Sectorului 5.
Asociatia mai sustine ca protocolul semnat nu are aprobarea reprezentantilor Ministerului Apararii, Serviciului Roman de Informatii si Serviciului de Telecomunicatii Speciale, pe terenul care face obiectul acestui act aflandu-se instalatii specifice apartinand celor trei institutii.
"Desi la finalul actului sunt mentionate ca facand parte dintre institutiile care ar trebui sa semneze Protocolul, semnaturile acestora lipsesc", mai arata asociatia "Solidaritatea pentru libertatea de constiinta".
Reprezentantii asociatiei mai sustin ca termenul-limita pana la care ar fi putut fi incheiat "Protocolul privind predarea - preluarea terenului atribuit Patriarhiei Romane pentru realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului" a fost depasit.
Ei sustin ca in OUG nr.19/2005 se prevede ca "predarea - preluarea terenului se va face pe baza de protocol incheiat intre partile interesate incheiat in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta".
"Insa Protocolul a fost semnat abia pe data de 13 februarie 2006, la peste 120 de zile fata de data publicarii in Monitorul Oficial a Legii nr. 261/2005, asadar cu peste 90 de zile peste termenul limita prevazut de OUG", se arata in actiune.
Reprezentantii asociatiei apreciaza eforturile de pana acum ale Patriarhiei, ca inutile.
"Patriarhia BOR a cerut si a obtinut formal sprijinul clasei politice pentru acest proiect. Totul a fost insa ilegal si inutil", sustine "Solidaritatea pentru libertatea de constiinta", care arata ca "singura cale legala si morala de a construi totusi aceasta catedrala este ca Patriarhia BOR sa accepte principiile statului de drept si sa renunte la incercarea de a se folosi de stat pentru a obtine astfel de privilegii".
"Firesc ar fi sa initieze o campanie de strangere de fonduri (fara insa nici un sprijin din partea statului), sa cumpare apoi un teren si sa ridice respectivul ansamblu arhitectural. In caz contrar, momentul inceperii constructiei se va amana la infinit", mai arata asociatia "Solidaritatea pentru libertatea de constiinta".

Niciun comentariu: