vineri, 2 mai 2008

Începe vânătoarea ultimilor 10 nazişti




Centrul „Simon Wiesenthal" demarează campania "Ultima posibilitate" pentru capturarea unor criminali de război
O listă ce conţine numele celor mai căutaţi colaboratori şi adepţi ai lui Hitler, despre care se presupune că sunt încă în viaţă, a fost dată publicităţii de către agenţia de presă "Associated Press". Centrul "Simon Wiesenthal" a lansat o campanie prin care se urmăreşte depistarea şi capturarea acestora. Campania vizează două mari zone geografice: America Latină şi Europa.

Pentru misiunea pe care şi-au propus-o, cercetătorii centrului care coordonează informaţiile despre victimele Holocaustului fac apel la ajutorul cetăţenilor, dar şi al guvernelor din ţările care au oferit adăpost criminalilor de război nazişti.

Lista "celor mai căutaţi", dată publicităţii de "Associated Press", a fost remisă autorităţilor din ţări latino-americane, dar şi din Europa, unde mulţi colaboratori şi apropiaţi ai lui Hitler şi-au găsit un nesperat refugiu. În 2007, la nivel mondial, s-au desfăşurat peste 1.020 de anchete referitoare la masacrele comise de aceştia în cel de-al Doilea Război Mondial. Anul ace­sta, numărul investiga­ţiilor a scăzut semnificativ.

Spania, un posibil refugiu

Lista celor mai căutaţi 10 nazişti începe cu numele doctorului Aribert Heim, care, dacă ar mai trăi, ar avea 93 de ani. Cercetătorii de la Centrul "Simon Wiesenthal" susţin că acesta este încă în viaţă, deşi ultima informaţie pe care o deţin este o scrisoare ce datează din 1986. Mai multe indicii sugerează că Aribert Heim se ascunde în Spania, dar cercetările autorităţilor spaniole nu au dus la niciun rezultat în acest sens.

Pe "capul" doctorului Heim a fost pusă o recompensă de 485.000 de dolari. El este responsabil de moartea a sute de evrei deţinuţi în lagărul Mauthausen, pe care i-a folosit şi pe post de cobai pentru diverse experimente "ştiin­ţifice".

Austria nu extrădează un nazist

Cel de-al doilea în clasamentul alcătuit de Centrul "Wiesenthal" este ucraineanul John Demianiuk (devenit între timp cetăţean american), fost gardian la acelaşi lagăr Mauthausen. Astăzi duce o adevărată bătălie legală pentru a evita expulzarea către Germania.

Pe listă mai figurează şi numele lui Milivoi Asner, şeful poliţiei secrete filo-naziste din Croaţia, care a reuşit să se refugieze în Austria. Deşi croaţii i-au cerut extrădarea în repetate rânduri, Viena refuză, susţinând că starea de sănătate a lui Asner nu îi permite să fie anchetat.

Alois Brunner a scăpat de-o bombă

Alois Brunner, adjunctul lui Adolf Eichmann (strategul "soluţiei finale", prin care au fost trimişi la moarte peste 140.000 de evrei), nu figurează pe lista celor mai căutaţi nazişti. Mulţi experţi susţin că acesta a murit deja. După război, el s-a refugiat în Siria. Serviciul secret israelian Mossad a încercat la un moment dat să îl elimine, fără succes, prin intermediul unei cărţi ce conţinea o bombă, trimise la Damasc.



Niciun comentariu: