sâmbătă, 3 mai 2008

Duminica Tomii



Prima Duminica dupa Paste este cunoscuta ca "Duminica Tomii". Crestinii ortodocsi isi aduc aminte de acum de ucenicul Toma, unul din cei doisprezece ucenici ai lui Iisus. Toma a umblat si el trei ani si jumatate cu Iisus, a vazut lucrarile pe care El le-a facut - cum a inviat morti, cum a vindecat bolnavi, cum a linistit marea in furtuna doar cu un cuvant - si a auzit predicile Lui. Cand Iuda L-a vandut pe Iisus si cand aprozii au venit sa-L aresteze, Toma a fugit si el ca si ceilalti ucenici.
Dupa ce Iisus Hristos a fost rastignit si ingropat, ucenicii, impreuna cu femeile care L-au urmat pe Iisus si impreuna cu mama Sa, stateau impreuna in camera unde luasera cina cu El, inainte sa fie arestat. Toma insa nu era cu ei. In Duminica in care Iisus Hristos a inviat din morti si S-a aratat ucenicilor, Toma nu a fost acolo si a pierdut ocazia sa-L vada pe Mantuitorul inviat. Cand ceilalti ucenici i-au spus ca Mantuitorul e viu, Toma a refuzat sa creada. "Daca nu voi vedea in mainile Lui semnul cuielor si daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor, si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede", a zis Toma.
In Duminica urmatoare, Toma a mers si el impreuna cu ceilalti ucenici. Domnul Iisus s-a aratat din nou in mijlocul lor si i-a spus lui Toma sa puna degetul in rana din palme si mana in rana din coasta si sa nu fie necredincios, ci credincios. Pipairea ranilor lui Iisus si lumina acelei aratari au risipit intr-o clipa negura indoielii din inima apostolului si i-au inundat sufletul de o mare bucurie. Apostolul Toma nu s-a multumit sa recunoasca in cuvinte faptul Invierii si divinitatea lui Hristos, ci a iesit sa propovaduiasca pe Hristos in lume.
Insufletit de ravna aprinsa, el a mers sa vesteasca Evanghelia la mezi, la persi, chiar si in tinuturile cele mai indepartate ale Indiei, unde a intemeiat Biserici in numele lui Hristos. Acolo el a rasturnat idoli pagani si a convertit milioane de necredinciosi. Apostolul Toma a pecetluit cu sange credinta sa: a suferit moarte de martir, fiind strapuns cu sulita de dusmanii Crucii. In popor, Duminicii Tomii i se mai spune Pastele mic.

Niciun comentariu: