sâmbătă, 19 aprilie 2008

Putin: "Ucraina are probleme transfrontaliere nerezolvate cu Romania"



Presa ucraineana publica vineri declaratia pe care o prezinta drept autentica si completa a presedintelui rus Vladimir Putin la summitul Consiliului Rusia-NATO, din 4 aprilie, de la Bucuresti, in care acesta a pus la indoiala integritatea teritoriala a Ucrainei, transmite agentia Unian, citata de Rompres.
Fragmente din aceasta declaratie au aparut in premiera in editia din 7 aprilie a cotidianului rus de afaceri Kommersant, iar autoritatile de la Kiev au incercat sa afle daca afirmatiile atribuite de presa rusa lui Putin sunt sau nu autentice.
"In Ucraina, etnicii rusi constituie doua treimi din populatie. Cel putin 17 milioane de persoane din cele 45 de milioane de ucraineni, conform ultimului recensamant, sunt rusi. Exista regiuni intregi locuite doar de rusi. De exemplu, in Crimeea, unde etnicii rusi constituie 90 la suta. Ucraina este in genere un stat foarte complex. Ucraina, in granitele in care exista astazi, a aparut in perioada sovietica. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, ea a primit teritorii de la Polonia, de la Cehoslovacia, de la Romania si, in prezent, Ucraina are probleme transfrontaliere nerezolvate cu Romania. Nu in cele din urma, Ucraina a primit teritorii imense de la Rusia, in est si sud.
Este o formatiune statala extraordinar de complexa. §i daca adaugam si problema NATO, precum si alte probleme, toate acestea ar putea duce ca aceasta tara sa inceteze sa mai existe ca stat in granitele actuale. Acolo exista probleme politice interne complicate. Trebuie sa se actioneze cu acuratete", ar fi afirmat Putin, facand apel la omologii sai occidentali sa ia in considerare si interesul Rusiei in Ucraina.
"17 milioane de rusi traiesc in Ucraina. Vreti sa spuneti ca nu ar trebui sa avem niciun interes in Ucraina?", s-ar fi intrebat, mai mult retoric, presedintele rus, exclamand: "Sudul, sudul Ucrainei este aproape complet locuit de rusi".
"Ucraina a primit Crimeea printr-o decizie a Biroului Politic al CC al PCUS, fara nicio procedura legala de transmitere a acestor teritorii ca un schimb intre state, iar noi privim astazi cu mult calm la aceste lucruri. Noi nu incercam nimic sa provocam, cerem doar sa se actioneze cu acuratete si le cerem si partenerilor nostri occidentali sa trateze aceste probleme cu moderatie", ar fi afirmat Putin, referindu-se la perspectiva Ucrainei de a adera la NATO.
In editia sa din 7 aprilie, cotidianul rus de afaceri Kommersant scria ca, la Bucuresti, Putin l-ar fi atentionat in mod direct pe seful de la Casa Alba, George W. Bush, ca, in cazul in care Ucraina va fi inclusa in Planul de actiune pentru aderare, Moscova va cere oficial Ucrainei sa-i restituie Peninsula Crimeea si regiunile din est.

Niciun comentariu: